Fussuk át újra a CV-t, mielőtt elküldenénk!

Álláskereséskor gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy nem fordítunk sok időt önéletrajzunk megszerkesztésére, írására. Úgy gondolhatjuk, ha valóban fel akarnak venni minket a meghirdetett pozícióra, akkor úgy is felvesznek. Ez a gondolatmenet nem jó. Törekedjünk arra, hogy önéletrajzunk logikusan legyen felépítve!

Nagyon fontos, hogy minden olyan végzettséget tüntessünk fel a CV-be, amit fontosnak gondolunk. Ne feledjük! A HR-eseknek naponta rengeteg CV-t kell átnézniük, teljesen végigolvasni nem fogják. Éppen ezért szűkítsük a lehetőségeket, és ami nem lényeges, azt nyugodtan hagyjuk ki az önéletrajzból! Ilyen lehet például az általános iskola, vagy a középiskola. Ha a megpályázott pozíció szempontjából fontosnak tartjuk a középiskolát, akkor azt írjuk bele. Legfőképpen akkor, ha szakirányú középiskolába jártunk, majd egyetemen is azt a szakot tanultuk. Ebből a HR-es arra következtethet, hogy komolyan vettük az adott szakterületet.

Korábbi munkahelyeinket is fussuk át még egyszer. Fontos, hogy azt írjuk legfelülre, ahol legutoljára végeztünk. Leginkább erre kíváncsiak a HR-esek. Egy-egy gondolatban leírhatjuk, melyek voltak a munkafeladataink. Figyeljünk arra, hogy önéletrajzunk vázlatos legyen.

Nem csak tartalmilag, de külalakilag is jól kell kinéznie a CV-nek. Ha sajátmagunk állítjuk össze egy szövegszerkesztővel, akkor lehetőleg egy betűtípust alkalmazzunk. Fontos, hogy az önéletrajz kellően szellős, és áttekinthető legyen.

Ugyanakkor angolul is elkészíthetjük az önéletrajzot! Ez néhány dologtól függ. Ha egy középvezetői posztra fáj a fogunk, akkor ajánlatos megcsinálni angolul is. A HR-esek így láthatják, hogy idegen nyelven is képesek vagyunk kommunikálni. A multinacionális vállalatoknál egyébként is elvárás a megfelelő idegen nyelvismeret.

Az önéletrajzot csak akkor küldjük el a vállalatoknak, ha az valóban megfelel a tartalmi és formai követelményeknek.

További cikkek