Az állásinterjúk különböző típusai

Fontos beszélnünk arról, hogy milyen típusú állásinterjúkat különböztethetünk meg egymástól, hogy felismerjük, milyen interjún voltunk már, és milyen állásinterjún vehetünk részt a közeljövőben.

  • „Baráti interjú”: A baráti interjú a leghatékonyabb interjútípus, hiszen ennek köszönhetően sok mindent meg lehet tudni a jelöltről. A legtöbb vállalat célja pedig ez. A barátságos interjú nyitott, és őszinte. Nincs semmiféle hátsó szándék az érdeklődés mögött. Amennyiben ezt érzik a jelöltek, sokkal könnyebben megnyílnak a HR-esek felé, és hamar kiderülhet, hogy milyen emberrel is találják szemben magukat a HR-esek. Sokszor alkalmazott interjútípusról van szó.
  • Csoportos interjú: A csoportos interjú keretében egyszerre több jelölt van jelen az interjúztató szobában, és itt is a legfőbb cél az, hogy kiderüljön: ki a legalkalmasabb jelölt a posztra, mindezt úgy, hogy több „versenyzővel” kell megküzdeni a jelölteknek. A cégek akkor alkalmazzák ezt a típust, ha valóban éles-versenyhelyzetben kell majd dolgoznia a leendő alkalmazottnak.
  • Stresszinterjú: Szerencsére egyre kevésbé alkalmazzák ezt a módszert a cégek, mert ezzel az interjútípussal nem sokat lehet elérni. Természetesen könnyedén szembe találhatjuk magunkat egy stresszinterjúval, de jó tudni, hogy mindaz, ami velünk történik az interjún, a „megrendezés része”.  Nem azért viselkednek velünk bántóan a HR-esek, mert nem vagyunk számukra szimpatikusak, hanem azért, hogy felmérjék, „stressz szituációban” hogyan reagálunk a minket ért ingerekre, „támadásokra”!

Legyen szó bármilyen interjúról, nekünk csak egy dologra kell koncentrálni, mégpedig arra, hogy sikeresen vegyük az akadályokat, és felvegyenek bennünket egy vállalathoz!

További cikkek