Fizetésemelés nélküli munkahelyi ösztönzés

A motivált munkaerő nem csak boldogabb, de sokkal jobban is dolgozik. Azonban ezt a fajta motiváltságot nem csak fizetésemeléssel vagyunk képesek elérni. A javadalmazásnak rendívül sok módja van, amivel képesek vagyunk a munkavállalókat elégedettebbé és produktívabbá tenni.

  • Az első és talán a legfontosabb, amire minden ember vágyik az az elismerés. Legtöbb esetben nem kell egyből valami pénzbeli jutalmazásra gondolni, elég, ha képesek vagyunk szóban igazolni a kollégánk jól elvégzett munkáját. Ezt tehetjük dicséretek formájában, vagy a közös meetingen kiemelhetjük akár őket a többiek közül, hiszen így még jobban elismerhetjük munkájukat és másokat is motiválhatunk ezzel.
  • Újabb felelősséget vagy nagyobb önállóságot is adhatunk a kollégáknak. Egy újabb feladat, vagy egy nagyobb figyelmet igénylő plusz pozíció is jótékonyan hathat, abban az esetben, ha ezt a munkavállaló nem plusz teherként, hanem egy kihívásként és elismerésként értékeli.
  • Adjuk a kezükbe a lehetőséget, hogy saját magunkat fejlesszék. Béren kívüli juttatás szokott lenni a nyelvtanulási lehetőség, továbbtanulási lehetőség, konditermi vagy egyéb sportolási lehetőséghez havi vagy éves bérlet. Számos olyan dolog van, amivel munkavállalónkat tovább ösztönözhetjük, amivel növelhetjük elégedettségét és produktivitását.
  • Legyen a munkaidő rugalmas, már amennyire a pozíció engedi. Családos munkavállalóknál sokat számít, ha rugalmasan tudják kezelni a hirtelen jött magánéleti problémákat, ilyen lehet egy nem várt gyerek lebetegedés vagy valamilyen iskolai program, esetleg a nyári szünet.

További cikkek