Versenyképes fizetés 2023-ban: mennyi az annyi?

Versenyképes fizetés 2023

Valószínűleg minden álláskereső hallotta már ugyanazokat a jól csengő, ámbár sablonos kifejezéseket egy-egy meghirdetett pozíció kapcsán. A rugalmas munkavégzéstől kezdve a jófej csapatig szinte bármivel lehet már találkozni. Az egyik legtöbbet hangoztatott kulcsszó azonban a versenyképes fizetés. Joggal merül fel a kérdés ilyenkor: mire gondolhatott a költő? Nos, a versenyképes bér önmagában nem jelent se jót, se rosszat. Vagy épp szó szerint semmit.

A versenyképes fizetés fogalma és jelentése

A versenyképes fizetés fogalmának nincs egy egzakt, egyértelműen definiálható jelentése. Alapvetően olyan kifejezésről van szó, ami arra utal, az adott cég nem fizet sokkal rosszabbul, mint a versenytársak, de igazából jobban sem feltétlenül. Ráadásul egy kicsit fel kell dobni az álláshirdetést, megnyerőnek kell lennie. Mint amikor a jelentkező “írja túl” kissé a képességeit, vagy lódít a nyelvtudásában, és így tovább.

Versenyképes fizetés 2023-ban

A munkabér az egyik, ha nem a legfontosabb szempont, amikor az ember munkát keres. Kár ezt szépíteni, és nincs is miért. Habár ezzel kicsit mi is beszállunk a “nesze semmi, fogd meg jól” versenybe, a versenyképes fizetés mértéke 2023-ban teljesen különböző. Ha egyáltalán az adott cég kicsit is elgondolkodott rajta, mit is jelent, amikor leírta az álláshirdetésben. Hiszen versenyképes fizetés lehet a minimálbér is, ha az adott szektorban a többi piaci szereplő is annyit fizet. Vagy akár egy bruttó milliós összeg is valamelyik komoly informatikai szereplőnél.

Az adott munkaerőpiac viszonyai ugyanis jelentősen befolyásolják a bérek alakulását. Ha egy adott szakmában sok a munkaerőhiány és kevés a képzett szakember, akkor a fizetések általában magasabbak az adott területen. Ugyanakkor, ha egy területen túlkínálat van a munkaerőből, akkor a fizetések többnyire alacsonyabbak.

A versenyképes fizetés tehát relatív fogalom, amit az adott munkaerőpiac és körülmények határoznak meg. A legjobb módja annak, hogy meghatározzuk, hogy az adott fizetés versenyképes-e, az az, hogy tájékozódunk az adott iparágban és területen elérhető átlagos fizetésekről, valamint a munkáltatók által kínált bérszintekről.

Napjainkban azonban az igényesebb álláshirdetések már kerülik az efajta sablonos kifejezéseket, lózungokat, mint amilyen a versenyképes fizetés is. Jobb, ha egy értéksáv van megadva, vagy esetleg a jelentkezőtől kérnek fizetési igényt. De a legjobb persze az, ha konkrét összeg szerepel az álláshirdetésben, mellébeszélés nélkül.

Mennyi az átlagfizetés Magyarországon 2023-ban?

Ha mindenképpen le szeretnénk fordítani valamiképpen a fogalmat, akkor a versenyképes fizetés egyfajta átlagbér is lehetne. Magyarországon ez körülbelül nettó 300-400 ezer forintot jelent. A Központi Statisztikai Hivatal, vagyis a KSH adatai bruttó 581.900 forintot “mértek”. De a fizetések.hu oldalon például azt is megnézhetjük, a mi pozíciónkban és iparágunkban körülbelül mennyit fizetnek a cégek. Ez egy fokkal közelebb áll a valósághoz, hiszen nem vesz egy kalap alá mindent és mindenkit.

További cikkek