Erre biztosan szükségünk lesz, ha egy jó állást szeretnénk találni

Napjainkban számos követelménynek kell eleget tenni, ahhoz hogy egy jó állást szerezzünk. Az álláshirdetéseket mindig nagyon alaposan olvassuk át, mert csak így győződhetünk meg arról, pontosan milyen elvárásoknak kell megfelelni. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy csak felületesen futják át a hirdetéseket, aztán a végén nagyon koppannak, amikor állásinterjúra kerül a sor. Most vegyük sorra, pontosan milyen elvárásoknak is kell megfelelnünk ahhoz, hogy a legjobb munkalehetőség a miénk legyen:

  • Jó kommunikációs készség: Ezzel nem hiszem, hogy újat tudok mondani. Ez a kitétel a legtöbb álláshirdetésben megtalálható, gyakorlatilag ez már alapkövetelménynek is tekinthető.
  • Nyelvismeret: Ez lehet társalgási szintű, vagy kiváló. A multinacionális vállalatok általában kiváló nyelvismeretet várnak el. A multik jelen vannak a nemzetközi piacokon is. Ha nagyvállalatnál szeretnénk dolgozni, kössük fel a nadrágot…
  • Csapatmunkában való együttműködés: Nagyon fontos, hiszen vannak olyan helyzetek, amikor másokkal kell együtt dolgozni. Előfordulhatnak olyan szituációk, amikor dönteni kell egy pályázatról, és a többiek mást szavaztak meg, mint mi. Ilyenkor tiszteletben kell tartani a döntést, és felnőtt módjára kell kezelni a helyzetet.
  • Tapasztalat: A legnagyobb ellenségünk, ha állást keresünk. Elolvastuk a hirdetést, minden kitételnek megfelelünk, de a vállalat min. 3 év tapasztalatot vár el tőlünk. Mit csináljunk, ha nem rendelkezünk tapasztalattal? Pályázzuk meg az állást! Ha igazán hiszünk magunkban, akkor rövid idő alatt beletanulhatunk a munkafolyamatokba!
  • Jogosítvány: Az állások többségéhez kell jogosítvány, és ha nekünk nincs, akkor komoly hátrányokkal indulhatunk. Ha nincsen jogsink, csináljuk meg minél előbb, mert így előnyre tehetünk szert a többi jelentkezővel szemben. Melyek azok az állások, amelyekhez nélkülözhetetlen a jogosítvány? Nem is gondolnánk, de ma már egyre több marketinges pozícióhoz szükséges, vagy ha ingatlanközvetítőként szeretnénk dolgozni hosszabb távon.
  • Közel éljünk/lakjunk a vállalathoz: Ez is fontos, nem csak a vállalatok számára, de nekünk is. 30-45 perc utazás még belefér, de vajon elvállalnánk-e az állást, ha lakóhelyünktől 2-3 órára található a cég?

Külön szempontként kezelem a motivációs levelet. Erre is nagyon figyeljünk oda, ha kéri a vállalat. Ha jelentkezésünkhöz nem küldjük el, akkor gyakorlatilag máris megbuktunk, és ne várjuk azt, hogy a cég majd felveszi velünk a kapcsolatot.

Látható, hogy sok szempontnak kell megfelelnünk, de ha igazán kitartóak vagyunk, elérhetjük céljainkat.

További cikkek