Illeszkedjünk be, de ne bízzunk meg mindenkiben

Egy munkahelyen nem elég jól teljesíteni, de be is kell illeszkednünk a vállalati kultúrába. Az első időszak különösen meghatározó lehet számunkra. Ha egy munkafolyamat nem világos számunkra, vagy elakadunk, ne szégyelljünk segítséget kérni kollegáinktól. Alapjáraton mindenki segítőkész, ha munkáról van szó, hiszen senkinek nem érdeke, hogy a munka rosszul legyen elvégezve. Ugyanakkor a vállalatnál is zajlik az élet, mindig van miről beszélni. Ahogy telik az idő a cégnél, előbb vagy utóbb ki fogunk ismerni mindenkit. Van, akit közelebb engedünk magunkhoz, beavatjuk akár a magánéletünkbe is, és lesznek olyanok, akiknél megtartjuk a három lépés távolságot.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy könnyebben beilleszkedjünk egy vállalathoz? Érdemes részt venni a különböző összejöveteleken, mint például az esti közös sörözésen, vagy délutáni kávézáson. Szoktak lenni vállalati bulik is. Ha újak vagyunk a csapatban, semmiképpen se hagyjuk ki ezt, már több okból sem. Egyrészt a többiek látni fogják, hogy igyekszünk beilleszkedni a közegbe, másrészt magunkat is megnyugtathatjuk, hogy mindent megteszünk ennek érdekében. Végül pedig, ki tudja? Lehet, hogy rokonlelkeket is szerzünk, magunknak J Életünk nagy részét munkával töltjük, és nem mindegy hogy kikkel dolgozunk együtt, gondoljunk erre is.

A munkahelyi pletykákat nem lehet elkerülni. Mivel a vállalat dolgozói vagyunk, éppen ezért minket is bármikor elérhetnek. Ha még csak próbaidő alatt vagyunk a cégnél, próbáljunk meg ne belefolyni a munkahelyi pletykálkodásokba. Persze legyünk jóba munkatársainkkal, de azért ne legyünk túl naivak sem! Soha nem tudhatjuk, hogy kitől halljuk vissza a véleményünket, és ki az, aki bátran kiszúrna velünk. Persze, ha már huzamosabb ideje vagyunk a cégnél, sokkal inkább tudjuk, kinek mondhatunk el bizonyos dolgokat, de azért mindig legyünk óvatosak.

Mindannyian tudjuk, hogy milyenek a főnökök, kérhetnek tőlünk olyanokat, amiket nem tartunk ésszerűnek, ugyanakkor akármit csinálunk, teljesítenünk kell kéréseiket. Ügyeljünk arra, hogy a főnökről semmit ne mondjunk a munkahelyen, mert ott a falnak is füle van. Az sem jó, ha magunkban tartjuk, de véleményünket csak is olyan embernek mondjuk el, akivel jó viszonyt ápolunk, vagy ha mindenáron kikívánkozik belőlünk a vélemény, akkor meséljük el családtagjainknak, vagy közeli barátunknak. Egy biztos, bennük 100%-ig megbízhatunk.

További cikkek