A COVID 19 (koronavírus) hatással van az gazdaságra!

Pár hónappal ezelőtt nem is gondoltuk volna, hogy így fog indulni a 2020-as esztendő. Alig kezdődött el az év, máris egy járvánnyal kell szembenéznünk, ami mára már megváltoztatta mindennapjainkat. A COVID19, avagy ismertebb nevén a koronavírus, a kínai Vuhan városából indult „hódító” útjára, és elérte Európát is. A legrosszabb helyzetben Olaszország van, de számos más ország is biztonsági intézkedéseket vezetett be. A legtöbb ország lezárta a határokat a külföldiek előtt, és az utcára is csak akkor érdemes kimozdulni, ha sürgős dolgot kell elintézni. Ugyanakkor az előrejelzések azt mutatják, hogy Olaszország után Spanyolország is veszélybe kerülhet a megbetegedések számát illetően! A vírus óriási hatással van a gazdaságra szinte világszerte.

Rengeteg repülőjáratot törölnek a vírusra való tekintettel, s azért is, mert számos ország korlátozta a külföldiek beutazását. Ne is gondoljunk bele, hogy a repülőtársaságok milyen nehéz helyzetbe kerülhetnek most. Rengetegen vannak, akik így nem tudnak elutazni külföldre, s ha az utasok nem élnek az repülőjegy átfoglalás lehetőségével, akkor a repülőjegyárat vissza kell fizetni a légitársaságoknak. Mindez óriási bevételkiesést jelent számukra. A munkaerőpiacról már ne is beszéljünk, milyen károkat szenved el jelenleg, különösen a turizmus. A szállodákban a vendégfoglaltság a mérvadó, s ha nincs vendég, valamint nem javul a helyzet, akkor akár elbocsátásokra is lehet számítani a szektorban. Mondani sem kell, hogy rengetegen munkanélkülivé válhatnak, mert sokan dolgoznak az ágazatban!

Sorra mondják le a lefoglalt szállásokat a turisták, mert jelen körülmények között kockázatos lenne bárhová is utazni. A helyzet napról napra változik, s emiatt sem vállalkoznak a turisták utazásra. Példának okaként Donald Trump bejelentette, hogy Európai Uniós állampolgárok nem léphetnek be az USA területére. Ugyanakkor nemcsak a turizmusra van hatással a vírus, hanem minden másra is. Sok helyen bezárnak a vendéglátó egységek, a szórakozóhelyek, a mozik, a könyvtárak, az iskolák. A bolton, és a gyógyszertáron kívül szinte minden zárva tart. A gyerekekre vigyázni kell, s ezt a szülőknek kell megoldani, de mi lesz így a munkahellyel? Szerencsés helyzetben vannak azok, akiknek a munkája lehetővé teszi, hogy otthonról dolgozzanak. Egy dolog biztos, ez a helyzet alapjában változtatja meg a munkaerőpiacot, és a mindennapjainkat. Bízzunk abban, hogy minél hamarabb visszakerül minden a régi kerékvágásba!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük