Álláskeresés és közösségi oldalak

Az internet korában jó, ha egy kicsit több időt szentelünk arra, hogy miket szoktunk kiposztolni a közösségi oldalakra. Különösen akkor, amikor állást keresünk. Bele sem gondolunk, mennyi információt adunk meg magunkról, abba meg pláne nem, hogy a HR-esek rögtön le tudnak minket ellenőrizni. Vegyünk alapul egy komoly pozíciót. Na, most, egyáltalán nem vet ránk jó fényt az, ha meglátnak rólunk egy bulis képet, és mindeközben mi egy középvezetői állást pályáztunk meg. Garantálhatjuk, hogy az első benyomás rögtön kialakul rólunk az illetékesek szemében, még akkor is, ha valójában nem is olyan a személyiségünk, mint ahogyan a kép mutatja!

Amennyiben szeretünk sok mindent megosztani magunkról, akkor nézzük át a közösségi oldalak adatvédelmi beállításait! Itt be tudjuk állítani azt, hogy pontosan milyen információkat, képeket láthatnak rólunk ismeretlenek! Ne csak a facebook-ra gondoljunk, hanem a többi közösségi oldalra is, amelyeken fent vagyunk. A twitteren is ugyanúgy, bármikor meg tudnak minket találni. Nézzünk át minden olyan bejegyzést, amit úgy gondolunk, hogy már nem oda illik! Álláskeresés során ügyeljünk arra is, hogy a profilképen lehetőleg egyedül legyünk!

A közösségi oldalak sokszor már fontosabbak a HR-esek számára, mint az önéletrajzok. Gyakorlatilag így naprakész információkat kaphatnak rólunk, melyek az érdeklődési köreink, és már egy-egy képből is le tudják szűrni, hogy milyen lehet a személyiségünk. Kis túlzással azt is állíthatjuk, hogy az önéletrajz, egyfajta formalitás már, hiszen ha nyilvános az adatlapunk, akkor az alábbi adatainkat is megtudhatják rólunk:

  • Milyen iskolába jártunk, valóban végeztünk-e főiskolát, vagy egyetemet,
  • Milyen tapasztalattal rendelkezünk, hány évet dolgoztunk előző vállalatoknál,
  • Mi a hobbink,
  • Párkapcsolatban vagyunk-e,

Lényegében csak pár kattintás, és szó szerint nyitott könyvek leszünk az adott vállalat számára. Ne kockáztassunk hát, szánjunk pár percet az adatvédelmi beállításokra! Ki tudja? Akár ezen is múlhat egy jó pozíció!

További cikkek