Munkaerőhiány van, de mégis nehéz állást találni! Hogy is van ez?

Hazánkban munkaerőhiány van, sokszor hallhatjuk ezt a kijelentést. Ugyanakkor mégis az tapasztalható, hogy nem egyszerű állást találni. Tehát munkaerőhiány, nehéz álláskeresés. Hogy fér össze a kettő? Elmagyarázzuk!

Hiába van munkaerőhiány, a vállatok így is válogatnak! Nem szabad bedőlni annak a sztereotípiának, hogy a cégek már bárkit felvesznek, csak legyen jelentkező! Téves megítélés! A vállalatoknak igen is számít a tapasztalt, és szakképzett munkaerő, és ezért sokesetben inkább kivárnak!

Munkavállalói oldalról is meg lehet közelíteni a felállást. Hiába rendelkezik a munkaerőpiac kínálattal, ha az a jelentkezőknek nem felel meg! Természetesen lehet álláslehetőségeket találni az interneten, de nagyon nehéz azt elérni, hogy a munkáltatói, és munkavállalói igények egymásra találjanak! Nemcsak a vállalatok, hanem a jelentkezők is rendelkeznek bizonyos elvárásokkal, s ha úgy találják, hogy a cégek nem tudják teljesíteni azokat, akkor egyszerűen nem jelentkeznek a meghirdetett pozícióra.

Ebben az esetben patthelyzet alakul ki. A vállalatoknak ugyan szüksége lenne munkaerőre, viszont olyan feltételeket szabnak, amelyeket a jelentkezők nem fogadnak el. A cégeknek engedniük kell bizonyos feltételekben, ha új munkaerőt akarnak foglalkoztatni!

Összefoglalva tehát a legfontosabb, hogy az igények találkozzanak mindkét oldalról, mert a közös munka csak ebben az esetben indulhat el. Ameddig ez nem történik meg, addig a helyzet változatlan marad! Munkalehetőség ugyan lenne, munkavállaló is persze, de a lehetőséget a jelentkezők máshol fogják keresni! Külföldön talán? Nos, ezt mindenki döntse el saját maga!

További cikkek