Visszajönnek a magyarok az osztrákoktól

Ausztriában dolgozó magyarok

Az őszi időszaktól folyamatosan csökkent az Ausztriában dolgozó magyarok száma, azonban a téli síszezon beindultával újra emelkedhet a számuk.

Elhagyják a magyarok Ausztriát: novemberben ezren távoztak az osztrák munkaerőpiacról. Ezzel már negyedik hónapja tart a magyar szempontból kedvező munkaerőpiaci folyamat, a csökkenő trend ugyanis még augusztusban vette kezdetét. Azóta mintegy 8000 magyar állampolgár hagyta el Ausztriát – derül ki a Világgazdaság cikkéből. Az Österreichische Sozialversicherung, azaz az osztrák társadalombiztosító friss adatai szerint a nyár utolsó hónapjához érve még 126 656 főből állt a magyar kolónia, ami november végére 118 930-ra apadt.

A legnagyobb esés októberben következett be, amikor egyetlen hónap leforgása alatt 4494 magyar lépet ki Ausztriából. Ehhez képest a november jóval kisebb, de még mindig markáns csökkenést hozott: 994 honfitársunk döntött úgy, hogy nem dolgozik tovább az osztrákoknak. A Világgazdaság írása azonban nyomatékosítja, hogy az intézmény csak a bejelentett, teljes állásban foglalkoztatottakat veszi számba.

Egy évvel ezelőtt még csak 111 410 magyart tartottak nyilván az osztrák munkaerőpiacon. Ehhez képest a mostani 118 930 szűk 7 százalékos növekedés. Viszont 2022 októbere és novembere között mindössze 385-en döntöttek a távozás mellett. A háttérben meghúzódó okok között lehet az osztrák munkaerőpiac ciklikussága. A leginkább emberigényes szektor a mezőgazdaság és a turisztika. Előbbi téli álmát alussza, utóbbi pedig most kezd éledezni, jön a téli szezon.

Könnyen lehet, hogy a rohamtempóban fogyó ausztriai magyarok jelensége mögött éppen az a fő mozgatórugó, hogy az ezekben az ágazatokban a kenyerüket kereső foglalkoztatottak egy részét átmenetileg kijelentették. Az igazi vízválasztó a december lesz, addigra ugyanis kitör a síidény, így a vendéglátásnak szüksége lehet az extra munkaerőre. Ezt tavaly a számok is visszatükrözték: akkor novemberről decemberre több mint ezer új magyar dolgozót szívtak fel az osztrák munkaadók. Kérdés, hogy ez az idén is megismétlődik-e.

Forrás: hrportal.hu

További cikkek