Jól keresnek a mérnökök

Mérnöki fizetések

A mérnöki és gyártási területeken tevékenykedő hazai munkaerő-közvetítő és fejvadászcég 2023 szeptemberében készített átfogó országos felmérést a gyártási területeken dolgozó mérnökök körében. A felmérés a mérnökök javadalmazását érintette, és azt, hogy a béren kívül milyen egyéb juttatásokkal rendelkeznek a szakemberek, valamint, hogy milyen feltételek mellett váltanának.

Közel 40 százalékkal magasabb bérajánlat kell ahhoz, hogy munkahelyet váltsanak a mérnökök – derül ki a TESK Group szeptemberi felméréséből. A mérnökök teljes bruttó átlagbére 927 ezer forint volt. A munkahelyen a legfontosabb megtartó tényező a jó munkahelyi légkör. Tokár Péter ügyvezető ismerteti a felmérés főbb eredményeit. A felmérésben 250 fő szolgáltatott adatot.A felmérésből kiderül, hogy a gyártásban/termelésben dolgozó mérnökök országos bruttó átlagkeresete 2023 szeptemberében: * átlagos bruttó alapbér: 830.500 Ft *teljes havi bruttó átlagbér (bónusszal, túlórákkal): 927.150 Ft.

Az 1-3 év tapasztalattal rendelkező (azaz junior) mérnökök átlag alapbére 660.540 Ft, a 4-6 év tapasztalatúaké (átlag alapbér): 797.280 Ft, 7-9 év tapasztalattal az átlag alapbér: 955.263 Ft, míg a senior, vagyis 10 év vagy a feletti tapasztalattal rendelkezőké 950.000 Ft. Igen, jól látszik: a 10 évnél több tapasztalattal rendelkezők nem keresnek többet, mint a 7-9 év tapasztalattal rendelkező társaik.

Amíg legkevesebbet a mérnökök Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében keresik (átlag alapbér: 624.750 Ft), addig a Heves vármegyében ez az összeg (átlag alapbér): 855.300 Ft.  A gyártásban dolgozó mérnökök:

  • 71%-a kap Cafeteria juttatást,
  • 64% részesül bejárási támogatásban,
  • és  43% kap teljesítmény-bónuszt is.

A váltáshoz szükséges bér – nem meglepő módon – a 10 év feletti tapasztalattal rendelkező mérnököknél a legmagasabb, ők átlagosan 1.340.000 Ft alapbér-ajánlatért váltanának.

Döntő szempont váltásnál a jó légkör

Mivel a jelenlegi munkaerő-piacon talán az egyik legnehezebb feladat a mérnökök toborzása, érdemes jobban szemügyre venni azt is, hogy melyek azok a tényezők, amiket a váltás során a mérnökök mérlegelnek. A jó légkör, jó csapat, a szakmai fejlődési lehetőség és a megbecsülés (beleértve a fizetést is) – ezek a döntő szempontok ma a gyártásban dolgozó mérnököknél munkahelyváltás esetén.

  • A megkérdezettek 30%-a jelezte, hogy számára fontos a vállalati légkör, a jó csapat;
  • a válaszolók 28%-a emellett említette a szakmai fejlődési lehetőséget, az ehhez szükséges támogatást,
  • míg a megkérdezettek 21%-a a bérezést is fontos szempontnak vélte.

Az, hogy a jó vállalati légkör szerepel az első helyen, mint legtöbbet említett szempont, azt jelzi, hogy ez az a paraméter, amivel a legtöbb szakember megszólítható – vagyis valószínűleg ebben szenvednek a legtöbben hiányt. Ha ehhez hozzáadjuk még azt, hogy a válaszolók 12%-a konkrétan a vezetést jelölte meg, mint döntő tényezőt, azt mutatja, hogy a közvetlen felettes (akinek a felelősségéhez sorolható a megfelelő légkör megteremtése) a kulcs a mérnökök megszólításához.

Forrás: hrportal.hu

További cikkek