Többszáz millió munkahelyet érint a világban az automatizálás

Automatizálás

A munkavállalóknak hamarosan fel kell készülniük arra, hogy eluralja a munkahelyeket a mesterséges intelligencia. Fontos készségeket kíván meg ez a helyzet: rugalmasságot többek között és érzelmi intelligenciát.

A mesterséges intelligenciával való munkavégzés hamarosan ugyanolyan mindennapos lesz, mint az, hogy online dolgozunk, ehhez pedig a munkavállalóknak is fel kell vértezniük magukat bizonyos készségekkel. A CBNC számolt be a Microsoft kutatásáról, ami arra kereste a választ, milyen tudásra lesz szüksége a dolgozóknak az A.I. által uralt világban. A Goldman Sachs nemrégiben készült jelentése szerint világszerte 300 millió munkahelyet érinthet az AI és az automatizálás, például az irodai és adminisztratív pozíciókat.

A felmérés szerint a három legfontosabb ilyen készség az analitikus ítélőképesség, a rugalmasság és az érzelmi intelligencia. A Microsoft ezeket új alapkompetenciák nevezi. A generatív AI bevezetése már kezdi átformálni a munkaerőpiacot – mondta Karin Kimbrough, a LinkedIn vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy a a kereslet még mindig meghaladja a kínálatot. Az Indeed állásportál szerint az elmúlt öt évben 148,6%-kal nőtt az érdeklődés a szingapúri AI-állások iránt, míg az ilyen álláshirdetések száma elmaradt, ugyanebben az időszakban csak 95%-kal nőtt. Az ázsiai országban havi 3800 dolláros átlagfizetés felett mozognak a fizetések az AI-hoz kapcsolódó munkakörökben.

Forrás: hrportal.hu

További cikkek

Mit tervez az Apple?Mit tervez az Apple?

Az Apple legutóbbi álláshirdetései azt mutatják, hogy saját kézbe venné az iPhone-ok egyik fontos alkotóelemének az előállítását. Korábban a Qualcomm szállította a modemeket az iPhone-okba, majd az Intel vette át