Több százezer ukrán a munkaerőpiacon

Ukránok a munkaerőpiacon

Már közel  négymillió ukrán menekült él az unióban, a munkaképes korúak fele már dolgozik. Segíti az elhelyezkedésüket az uniós szabályozás is, miszerint megkönnyítik a munkavállalásukat.

Érkeznek az ukrán menekültek a Migration Aid által bérelt, frissen felújított munkásszállóra. A munkaképes korú ukrán menekültek fele már belépett az európai munkaerőpiacra – mondta az Euronewsnak adott interjújában Ylva Johansson, az EU belügyi biztosa. Jelenleg mintegy négymillió ukrán menekült él az unió területén az átmeneti védelemre jogosító mechanizmus segítségével. Az Európai Unió egy évvel ezelőtt döntött arról, hogy az Átmeneti Védelmi Mechanizmus aktiválásával korlátozás nélkül befogadja az Ukrajnából menekülőket. Ők automatikusan munkavállalási engedélyt és tartózkodási engedélyt kaptak az unióban.

4 millió ukrán él Európában, 600 ezren munkát vállaltak

Az Euronews riportere az évfordulón a menekültek helyzetéről kérdezte az unió belügyi biztosát, Ylva Johanssont.„Természetesen sok kihívás van még, jelenleg 4 millió ukrán menekült él Európában. Ez hatalmas kihívás Európának, de legfőképp azon tagállamoknak, amelyeket a leginkább érint az ügy, mint például Csehország. Észtország, Lengyelország, vagy éppen Németország” – mondta Ylva Johansson uniós biztos. „Már több, mint 600 ezer ukrán vállalt munkát Európában, további 400 ezren regisztráltak közfoglalkoztatotti státuszra. Ez azt jelenti, hogy a munkaképes korú menekültek fele belépett a munkerőpiacra.”

Forrás:  hang.hu

További cikkek