Könnyítést kapnak az ukrán menekültek a munkavállalásnál

A hazánkba érkező menekültek a munkavállalásnál könnyítést kaphatnak. A mellettünk zajló történések hatással vannak a munkaerőpiacra, valamint az onnan menekülő munkát vállalni szándékozó állampolgárok életére. Vajon hogyan vállalhatnak munkát Magyarországon a háborús menekültek?

Igaz, hogy munkavállalási engedélyt nem kell kérniük, azonban attól függetlenül a munkáltatóknak be kell őket jelenteniük. Könnyítést kapnak, ugyanis az Ukrajnából jött ukrán állampolgárok és családtagjaik “menedékes” státuszt igényelhetnek a magyar államtól, így több kedvezményben is részesülhetnek az élet számos területén és munkavállalásnál: munkavállalási engedélyt egyszerűsített eljárásban igényelhetik, így gyorsítva/egyszerűsítve a folyamatot. Nem vizsgálja a hatóság azokat a fő szempontokat, amiket alap esetben nézne. Ezen felül bizonyos munkakörökben még erre sincs szükség, ott, ahol ki van jelentve, hogy lehet külföldi állampolgárokat alkalmazni – hiányszakmákban -, a munkaerőhiány miatt. Dr. Gubik Gabriella munkajogi szakjogásszal a HRTV Jogi percek epizódjában Ferencz Gabriella a hazánkba érkező ukrajnai menekültek foglalkoztatásának jogi hátteréről beszélgetett.

Forrás: hrportal.hu

További cikkek

Optimista álláspiacOptimista álláspiac

2020 utolsó három hónapja a stabilizálódás és a jövőre való felkészülés jegyében telt, az új álláshirdetések száma csupán egy százalékkal maradt 2019 azonos időszakának szintjétől – derül ki a Profession.hu