Több ezer tanárra lenne szükség

Tanárhiány

Több ezer tanárra lenne szükség hazánkban. A legtöbb hiányzó állás Pest megyében, Budapesten és Borsodban van.

A mindenki számára elérhető Közszolgállás portál adatai alapján térképre tette a 444, hogy mekkora a tanárhiány. Jelenleg több mint ötezer, egészen pontosan 5011 betöltetlen pedagógus álláshely van. A státusztörvény miatt kilátásba helyezett felmondások nélkül is nagy a gond pedagógushiány terén. A Miniszterelnöki Kormányiroda Kormányzati Személyügyi Központja által működtetett Közszolgállás portálon mindenki számára elérhetőek a közszféra betöltetlen állásai. Jelenleg 7000 aktuális állásajánlat szerepel a weboldalon. Az oldalon számos szempont alapján lehet keresni, van szabadszavas kereső és megyei szűkítés is.

Ezeket felhasználva a július 12-i, szerdai adatbázisból a 444 kigyűjtötte és térképre tette, hogy mekkora a pedagógushiány Magyarországon. A „tanár”, a „tanító” és a „pedagógus” keresőszavakra megyei bontásban kérték le az álláshirdetéseket. Több mint ötezer, egészen pontosan 5011 találatot kaptak, vagyis ennyi betöltetlen pedagógus álláshely van (az adatokat torzíthatja, hogy vannak olyan intézményvezetői pályázatok is, amelyeket akár az adott óvoda vagy iskola dolgozói is elnyerhetnek – de ilyenkor a helyükre valószínűleg új pedagógust is fel kell venni). A legtöbb pedagógust Pest megyében (990) és Budapesten (728) keresik, de csaknem félezer (491) betöltetlen pedagógus álláshely van Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. Mindössze három olyan megyét találni, ahol száznál kevesebb üres pedagógusállás van: Csongrádban és Vasban 99-99, míg Békésben 92.

Forrás: forbes.hu

További cikkek

Magas fizetés itthon is?Magas fizetés itthon is?

Úgy tűnik, Magyarországon is lehet jól fizető állásokhoz jutni. Aki jó szakmával és tapasztalattal rendelkező munkavállalóként igazán jól szeretne keresni, annak már nem kell feltétlenül külföldre mennie dolgozni, hogy megfizessék