Tisztítsuk meg az Ingatlanpiacot a kóklerektől! Indul az Etikus Ingatlanos Mozgalom.

A piac fellendülésével egyre többen kerülnek kapcsolatba ingatlanosokkal eladóként, vevőként, bérbeadóként vagy bérlőként. A gazdaság stabilizálódásának köszönhetően az ingatlanpiac reneszánszát éli napjainkban, az ingatlanközvetítők megítélése a közvélemény szemében viszont még mindig nem pozitív. Ezen szeretne változtatni az Etikus Ingatlanos Mozgalom.

A rendszerváltást követően, kialakult egy valódi ingatlanpiac, többek között a kárpótlásoknak, a „tanácsi bérlakások” tömeges eladásának köszönhetően, megindult a nagy ingatlan adok-veszek a lakáspiacon, és az ipari, mezőgazdasági ingatlanok területén is. Ennek a változásnak köszönhetően egy új fogalom jelent meg, „az ingatlanos”. Ebben az időben sok szerencsevadász minden képzettség és gyakorlat nélkül a gyors jövedelemszerzés reményében vágott bele az ingatlanközvetítői tevékenységbe, amivel finoman szólva sem emelték a szakma presztízsét. Így jutottunk el odáig, hogy az ingatlanközvetítőhöz ma a becsapás, lehúzás, átverés kifejezések párosulnak, pedig ez egy olyan szakma, amely nagy felkészültséget és gyakorlatot igényel.

„Az ingatlanos egyszerre gazdasági szakember, marketinges, pszichológus és mediátor. Igen, mindez egyszemélyben, hiszen a legtöbb esetben élethelyzeteket kell megoldania, gazdasági tanácsot, hitel, jogi és emberi tanácsot kell adnia. Életek alakulása, családok békéje, sorsa múlik, múlhat munkája szakszerűségén vagy felelőtlenségén, hozzá nem értésén” – mondta Mihalcsek Noémi, az Etikus Ingatlanos Mozgalom kommunikációs menedzsere.

Védelem az Ügyfeleknek

A mai magyar valósághoz az is hozzátartozik, hogy az ingatlan szakma szabályozására – ellentétben a nyugat Európai országokkal és az USA-val – nincsenek megfelelő törvények és nincsen kifejezett kamarájuk sem, mint pl. az orvosoknak vagy az ügyvédeknek. Ezen kamarák fontos társadalmi szerepet töltenek be az adott szakma tisztaságának, etikusságának megőrzésében, biztosításában. Mit tehetnek ebben a helyzetben azok az ingatlanpiaci szakembereknek, aki munkájukat nagy felkészültséggel, lelkiismeretesen végzik? Csak az alulról jövő önszerveződésben bízhatnak. Abban, hogy képesek olyan összefogásra az értékek, a szakma tisztaságának megőrzése érdekében, amely nem fogadja be a kóklereket, a szerencsevadászokat.

A tisztulási folyamat 2014-ben kezdődött meg, amikor több franchise cég és érdekképviseleti civil szervezet elfogadta az ingatlanközvetítői szakma Etikai Kódexét, amely az Etikus Ingatlanos tanúsító védjegy bejegyzésével szintet lépett.

„Az Etikus Ingatlanos egy tanúsító védjegy, amelyhez egy nagyon komoly, a használatra vonatkozó szabályzat tartozik. A védjegy egy szolgáltatást tanúsít, ami megbízható, átlátható, ami egy komoly, az ingatlanos szakma által elismert Etikai Kódexen alapszik, ahol a normákat a szakma bevonásával a lehető legnagyobb körültekintéssel alkották meg. Az az ingatlanos válhat Etikus Ingatlanossá, aki ezeket a normákat elfogadja és betartja, aki hajlandó arra áldozni, hogy tanuljon, fejlődjön, tapasztalatot cseréljen” – magyarázta Sándor Viktória,„Etikus Ingatlanos” mozgalom védnöke.

Miért jó ez a fogyasztóknak, az ügyfeleknek, akik adni-venni, bérelni-bérbe adni szeretnének?

Az „Etikus Ingatlanos” tanúsító védjeggyel rendelkező ingatlanközvetítők által a fogyasztók egy minősített, garantált szolgáltatást kapnak. De talán ennél egy még fontosabb lehetőség is nyitva áll előttük! A védelem. Van hová forduljanak a panaszukkal, van, aki meghallgassa őket, van, aki kivizsgálja az ügyüket, van mediációs lehetőség.  Jogos fogyasztói panasz esetén van retorzió, végső esetben a vétkes közvetítő kizárásra kerülhet a közösségből, a tanúsító védjegy használati jogának megvonása mellett. Az „etikus Ingatlanos” tanúsító védjegy használati jogát elnyert közvetítők, nevükkel, arcképükkel és szakmai bemutatkozásukkal a

www.etikusingatlanos.hu

portálra kerülnek fel.  A megbízók innen választhatják azt, aki számukra a listából a legszimpatikusabb, akiről úgy érzik a legjobban fogja képviselni ügyüket. De nyugodt szívvel választhatják bármelyiküket, mert tudják, hogy a tanúsító védjegy révén garantált színvonalú szolgáltatást kapnak.

További cikkek