Nincs szakember – nőnek az árak az építőiparban

Nagyon sok szakember hiányzik az építőiparból, ami az iparág minden területét érinti, hiszen mind a szakmunkások, mind a magasan képzett mérnökök száma is jelentősen csökkent. Ezzel szemben a megrendelések száma folyamatosan növekszik, ami megnehezíti az építkezések ütemezését – derül ki a CBRE kiadványából.

Emiatt aztán gyorsan növekednek az árak. Statisztikai adatok szerint a szakképzett munkavállalók száma 2007 és 2012 között 26%-kal csökkent. A külföldre távozók és az utánpótlás hiánya az építőipart egyre mélyebben érinti, a szomszédos országok pedig szintén hasonló cipőben járnak. Megoldást az hozhat, ha a felsőoktatás és a szakképzés megfelelő felkészülést biztosít a jövő szakemberei számára. A szakképzett munkaerő hiánya az építkezési eszközök modernizálásával is mérsékelhető átmenetileg. A folyamatosan növekvő építési költségek mellett az alvállalkozók és a beszállítók leterheltsége miatt az átfutási idő is folyamatosan növekszik. A helyzetet tovább árnyalja, hogy az irodai üzletág mellett a lakossági befektetési piac, valamint az ipari és logisztikai üzletág is jelentős növekedést mutat 2019-re. Az ingatlanpiac új kihívásokkal áll szemben A fent említett tényezők jelentős hatást gyakorolnak az ingatlaniparra 2019-ben, ami a kereslet folyamatos növekedésével társul.2016 és 2018 között a növekvő építkezési megrendelések és az emelkedő építési anyagárak 25%-os árnövekedést okoztak, miközben az építkezés költségei csak 32%-kal, a kiegészítő költségek pedig 14%-kal növekedtek.

Forrás: mmonline.hu

További cikkek

Emelik a béreket a cégekEmelik a béreket a cégek

A szándék visszajelzések alapján elmondható, hogy 10%  vagy ennél is magasabb béremelésre készülnek a cégek. Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán