Némileg derűlátóbbak a fiatalok az elhelyezkedésüket illetően

Egyetemisták elhelyezkedése

Valamelyest javult a fiatalok bizalmi indexe a jövőjüket illetően, de még mindig sokan borúlátóak.

A nappali tagozaton tanuló egyetemisták 42 százaléka gondolja azt, hogy inkább könnyen vagy nagyon könnyen fog állást találni, miután befejezte a tanulmányait. Tíz évvel ezelőtt valamivel pesszimistábbak voltak a válaszadók, mint az elmúlt években: akkor 30 és 40 százalék között alakult az optimisták aránya, míg az elmúlt években általában 40 százalék felett volt. A K&H ifjúsági indexének megállapítása szerint ez az arány ugyan négy százalékkal jobb az előző negyedévi válaszoknál, ám hosszabb távon vizsgálva, egy átlagos érték – jegyzi meg az Economx.

Voltak negyedévek, amikor az érintettek körülbelül fele, 48-50 százaléka volt ezen a véleményen: 2020 és 2022 elején még az 50 százalékot is elérte a bizakodók aránya. Külföldi munkavégzést a diákok 45 százaléka tervezett komolyabban 2023 utolsó negyedévében. 2012 végén volt jellemző a legnagyobb kivándorlási kedv, akkor a diákok közel 60 százaléka tervezte a külföldi munkavállalást. A felmérésből az is kiderül, hogy a fiatalok közel 60 százalékát érdekli, amit tanul. Ez némi visszaesés ahhoz képest, hogy erre a kérdésre korábban hagyományosan 70 százalékos arány szokott érkezni.

Forrás: hirklikk.hu

További cikkek

Szakmát kell tanulniSzakmát kell tanulni

Magyarország jól áll a szakmatanulás terén, mutatja ezt az is, hogy minden eddiginél több szakmában tudott versenyzőt nevezni a fiatal szakemberek világversenyére – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és