Csökken a munkanélküliek száma

Úgy tűnik elindultak a kedvező munkaerőpiaci folyamatok, fokozatosan csökken a munkanélküliek száma. A gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseinek köszönhetően a helyzet javul – hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

György László arra is rámutatott, hogy a márciusi, áprilisi és májusi adatokat összevetve a 4,1 százalékos magyar munkanélküliségi ráta a negyedik legjobb mutató az Európai Unióban. György László hétfőn a budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy májusban a munkanélküliek áltagos létszáma 28 ezerrel nőtt. A növekedés az államtitkár ismertetése szerint abból adódott, hogy májusban az inaktívak száma 59 ezerrel csökkent, azaz ennyien tértek vissza a veszélyhelyzeti intézkedések enyhültével a munkaerőpiacra, közülük 31 ezren elkezdtek dolgozni, 28 ezren pedig munkanélküliként jelentek meg a statisztikában. György László rámutatott: második hete folyamatosan csökken a regisztrált álláskeresők száma. Öt hét alatt, a munkahelyteremtő bértámogatás meghirdetése óta 24 ezer új munkahely létrehozásához járult hozzá a kormány, azaz 24 ezer magyar állampolgárnak segít munkához jutni. Kifejtette: a munkaerőpiaci fordulatra utal az is, hogy a bejelentett üres álláshelyek száma jelentősen nőtt, a megelőző héten rendelkezésre álló 4833 álláshelyhez képest a június 22-i héten 6136 álláshelyre kerestek munkavállalót a vállalkozók. A Gazdaságvédelmi akcióterv végrehajtásáról György László elmondta azt is, hogy a különböző beruházási programok révén mintegy 600 milliárd forint többletberuházás valósul meg a magyar gazdaságban. Jelezte, az egészségipar soha nem látott támogatásban fog részesülni, ennek részleteit később jelentik be.Az államilag támogatott hitel és garancia állománya folyamatosan növekszik, 282 milliárd forint hiteligény érkezett, ebből 95,8 milliárd forintra már leszerződtek a vállalkozások – ismertette. A Gazdaságvédelmi akciótervben szereplő intézkedésekkel mintegy 1 millió 300 ezer magyar állampolgárnak tudnak segíteni – jelentette ki az államtitkár. Elmondta, hogy 12 697 vállalkozás adott be bértámogatási igénylést több mint 185 ezer főre, a jelentkezési lehetőséget augusztus végéig meghosszabbították. A munkahelyteremtő támogatás 24 ezer munkahely létrejöttéhez járul hozzá 28 milliárd forinttal. A Diákhitel plusz konstrukcióban 14 ezer 827 igénylés érkezett be, ezáltal a diákok 7 milliárd 22 millió forint hitelhez jutottak.

Forrás: pestisracok.hu, mti.hu

További cikkek

Segített a bértámogatásSegített a bértámogatás

Amennyi munkahely megszűnt a koronavírus járvány miatt, annyit hoz létre a kormány-jelentette ki  Bodó Sándor az  Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. A Gazdaságvédelmi akciótervben elindított Munkahelyteremtő bértámogatási programra