Nem ért egyet a hamarosan megalakuló etikai bizottságokkal az orvosi kamara

Orvosi kamara

Augusztusban történnek meg a választások és felállnak az orvosi etikai bizottságok, melyek az egészségügyi dolgozók etikai eljárásait folytatják le.

Szeptembertől nem a Magyar Orvosi Kamara (MOK), hanem az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) dönt az orvosok, fogorvosok és egészségügyi dolgozók etikai ügyeiben. A március 2-án hatályba lépett úgynevezett MOK-törvény már az ETT jog- és hatáskörébe utalta az egészségügyi dolgozók etikai eljárásait, írja a 24.hu. Eddig nem volt végrehajtási utasítás, de most a Magyar Közlönyben is megjelent a rendelet.

A MOK Facebook-posztban tiltakozott, szerintük az etikai eljárásokat valótlan ürügyet kreálva vette el a kormányzat a három nap alatt levezényelt parlamenti döntéssel, a demokratikusan megválasztott etikai bizottságok helyét a Belügyminiszter irányítása alatt álló szervezet veszi át, az új etikai kódex, az eljárások szemlélete több évtizedes visszalépést jelent, orvosnak és betegnek is. A Belügyminisztérium cáfolta, hogy az új etikai bizottságok valójában államhatalmi szervek lennének. Az tény, hogy az ETT Pintér Sándor belügyminiszter egészségügyi javaslattevő és tanácsadó testülete, a rendelet alapján első fokon az ETT területileg illetékes Vármegyei Etikai Bizottság (VEB) tagjaiból esetileg létrehozott Vármegyei Etikai Tanács (VET) járhat el.

Forrás: forbes.hu

További cikkek

Keresik a munkavállalókatKeresik a munkavállalókat

Az álláshirdetések száma meredeken emelkedni kezdett a korlátozások feloldását követően, ez pedig jelentős munkaerőhiányt okozott: a tavalyi évhez képest 70 százalékos növekedés látszik a feladott hirdetések esetében. Áprilistól a járványügyi