Csökken a vízimentőket szolgáltató települések száma

Kevés a vízimentő

Sokba kerül a településeknek a Balatonon a vízimentő foglalkoztatása, ezért több helyen nincs is ilyen szolgáltatás.

A Népszava cikke szerint a balatoni strandok kétharmadán elvileg dolgoznia kellene vízimentőnek, ám messze nincs ekkora lefedettség. A  Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) statisztikáiból kiderült, hogy két éve folyamatosan csökken a vízimentőt foglalkoztató önkormányzatok és strandok száma. Az elmúlt öt évben 2021 jelentette a csúcsot, amikor 30 település 61 strandján dolgoztak a VMSZ szakemberei, az idénre 24 település rendelte meg szolgáltatásukat 44 strandra. Az idén szerződést nem kötő önkormányzatok közül többen a szolgáltatás árával magyarázták, hogy erre a szezonra nem kértek vízimentőt.

Duplájára nőtt a vízimentők díja

Az árakon látszik, hogy nincs konkurencia, de akármennyibe is kerül, nekünk kötelező megrendelni a szolgáltatást – jegyezte meg Galácz György, Balatonmáriafürdő polgármestere. Aki hozzátette, nyolc strandjukból csak a központi fizetőre kell vízimentő, ám ez is több milliós kiadást jelent. – Az a baj, hogy az emberek csak azt látják, emelkedtek a belépőárak, ám arra nem gondolnak, hogy ez nem nyerészkedés, hanem menekülés, hiszen elszálltak az energiaárak, a vízdíj, s persze a szolgáltatások költségei is. Néhány év alatt több, mint a duplájára ment fel a vízimentők díja, ezt is ki kell fizetni valahogyan. Az ember­élet­nél nincs fontosabb, de ettől még a többmilliós szolgáltatási díjakat valakinek ki kell gazdálkodnia.

4,5 millió forint is lehet egy vízimentő alkalmazása

A VMSZ ajánlata alapján öt éve 15 ezer forint plusz áfába, vagyis 19 ezer forintba került egy napra egy vízimentő szakember, az idén a tarifa már 34 ezer plusz áfa, azaz 43 ezer forint. A fizetőstrandokon, amíg belépődíjat szednek, tehát jellemzően június 1. és augusztus 31. között, mindvégig kötelező vízimentőt alkalmazni, ami 92 napot jelent, azaz egyetlen vízimentő úgy 4 millióba kerül erre az időszakra, de akadnak kétemberes strandok is, ami már 8 millió.

Ehhez jön még költségként: a kötelező rádióbérlés, ami bruttó 1230 forint naponta, vagyis több, mint 110 ezer forint egy szezonra, ha az önkormányzat nem tud szállást biztosítani a vízimentőnek, akkor napi bruttó 4440 forint szállásköltség, ami több, mint 400 ezer forint személyenként egy nyárra. Vagyis egyetlen vízimentő alkalmazása strandonként körülbelül 4,5 millióba kerül egy településnek, kettő esetén pedig csaknem 9 millió a végösszeg. A szerencsésebb településeken elég csak egy strandot biztosítani, ám Balatonfüreden például öt, Fonyódon, Keszthelyen, Révfülöpön, Balatonlellén, Balatonszepezden 3-3 strandon kénytelen vízimentőt fizetni az önkormányzat.

Forrás: forbes.hu

További cikkek