Nagyon sok állás betöltetlen

Továbbra is nő a munkaerő iránti kereslet a hazai munkaerőpiacon – még soha nem kerestek annyi embert, mint 2022 második negyedévében. Egyre több a betöltésre váró pozíció, nőnek a hirdetési számok: még sosem kerestek annyi munkavállalót a cégek, mint 2022 második negyedévében – derült ki egy friss felmérésből. A legintenzívebb növekedés Békés, Tolna és Pest megyében történt ezalatt az időszak alatt.

A tavalyi év azonos időszakához hasonlítva most 25 százalékkal több állást hirdettek meg a munkaadók egy ismert állásportálon keresztül,  az idei év elejéhez képest pedig 3 százalékos növekedés történt. Ez utóbbi jelentős eredmény, hiszen a munkaerőpiacon az év eleje számít intenzív időszaknak, amelyet a korábbi tendenciák szerint egy valamelyest lelassuló tavaszi és nyár eleji periódus követ – mutat rá az állásportál friss negyedéves jelentése. A toborzással párhuzamosan a munkavállalók jelentkezése is élénkült, mindössze három megyében mérhető csökkenés a tavalyi év azonos időszakához képest. Az év első negyedéhez hasonlóan továbbra is Budapesten a legintenzívebb a munkaerőtoborzás – a fővárosból került fel a legtöbb álláshirdetés a portálra.  2021 második negyedévéhez hasonlítva azonban idén Békés megye hirdetési számai ugrottak meg a legnagyobb mértékben: 69 százalékkal több pozíciót hirdettek meg itt, mint tavaly ilyenkor. Ezt követi sorrendben Tolna és Pest megye (38-38 százalék), Hajdú-Bihar és Baranya megye (34-34 százalék), Borsod-Abaúj-Zemplén (33 százalék), Jász-Nagykun-Szolnok (32 százalék) és Somogy (28 százalék). Zala megye kivételével az ország minden megyéjében 10 százalék feletti növekedés történt az előző év azonos időszakához képest a betöltésre váró pozíciók meghirdetésének tekintetében.

Forrás: piacesprofit.hu

További cikkek

Toboroznak a cégekToboroznak a cégek

A 2021-ben elindult toborzási dömping várhatóan még intenzívebbé válik idén. Évek óta nem látott toborzási dömpingbe kezdtek a cégek. Egy friss jelentésből kiderül, melyek azok a kritikus területek, ahová alig