Nagyobb bért ígértek az egészségügyi dolgozóknak

Béremelés az egészségügyi dolgozóknak

2024-től ötven százalékos béremelésre számíthatnak az egészségügyi ágazat dolgozói. Júliustól is emelik a fizetésüket, de a szakdolgozói kamara nagyobb mértékű emelést szeretne.

Hatvan százalékkal kaphatnak többet az egészségügyi szakdolgozók, legalábbis egy bizonyos besorolási illetményt kapó csoportjuk az egészségügyi államtitkár ígérete szerint. A 19-21 évnyi munkaviszonnyal a hátuk mögött dolgozó ápolók munkája jelenleg mintegy bruttó 390 ezer forintot ér, 2024 márciusától 650 ezer forint lesz a besorolási illetményük – ezt a kategóriát emelte ki az államtitár, Balog Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint.

Az RTL híradójának elmondta, ez valóban nagy arányú emelés, de ez csak egy eleme egy nagyon komplex bértáblának. Ebbe a csoportba azok a 40 év körüli szakdolgozók tartoznak, akik még gondolkoznak azon, hogy esetleg külföldön vállaljanak munkát a jobb megélhetés reményében. Őket bírhatja maradásra ez az emelés – mondta Balog Zoltán.

A tervek szerint 2024-től átlagosan 50 százalékos bérelemelésre számíthat az ágazat, de konkrét döntés erről még nem született. Júliustól 18 százalékos béremelés várható, ezzel azonban a szakdolgozói kamara nem ért egyet. „Legalább 22 százalékos emelést szeretnénk elérni, vagy azt, hogy ezt a 18 százalékot januárig visszamenőleg kifizessék, különben tovább nő a szakdolgozók és az orvosok közötti bérszakadék” – fogalmazott az elnök.

Forrás: forbes.hu

További cikkek