Több ezer munkavállaló mondhat fel a Dunai Vasműnél

Még augusztusban leállt Dunai Vasmű két kohója, a napokban pedig nagyon sokan mondták fel állásukat. Árnyalja képet, hogy a két tulajdonos, az orosz és ukrán, nem tesznek erőfeszítéseket a gyár fennmaradásáért.

Tömegesen mondtak fel a Dunaferr dolgozói, hogy minél hamarabb új állást találhassanak. Pintér Tamás, Dunaújváros jobbikos polgármestere arról beszélt a Népszavának , hogy fokozatosan leáll a Dunai Vasmű kokszolója. A Dunaferr orosz cégvezetője, Jevgenyij Tankilevics közölte ezt a polgármesterrel. A 68 éves vasmű két kohója már augusztusban, illetve novemberben leállt, a hideg- és meleghengermű a múlt hét óta már nem termelt. A kokszoló még működött eddig, de a gyáregységnek a leállítási folyamatát is elindítják szerdán. Csak úgy nem lehet leállítani, nagy gondosságot igényel a folyamat, a kokszolóban ugyanis – lehűlése közben – akár súlyos robbanás is bekövetkezhet, ez veszélyes a dolgozókra és az épületekre is.

A kokszoló hetek alatt fog kihűlni, és utána már nem lehet többé újraindítani, különben beomlik a fala. Egy új kokszoló viszont legalább százmilliárdba kerül, így a Dunai Vasműnek gyakorlatilag vége. A cégegyüttes mögött álló részvénytársaság ugyan nem közli a mérlegét évek óta, de a vasmű adóssága akár a százmilliárdot is elérheti. Az egymással rossz viszonyban levő orosz és ukrán tulajdonosok úgy látszik, elengedték, hogy tovább működjön a korábban még 400 milliárd forintos árbevételt elérő cég. Vevőt pedig eddig még nem találtak. A részvénytársaságot felszámolhatják, így akár 4-5 ezer embert is elbocsáthatnak. A hírek szerint kedden már tömegesen mondtak fel a Dunaferr dolgozói, hogy minél hamarabb új állást találhassanak.

Forrás: nyugat.hu

További cikkek