Kinek van joga munkát vállalni hazánkban?

Változtatni szeretnének a vendégmunkások foglalkoztatására vonatkozó jogszabályon. A javasolt szigorítás valójában nem a lehetőségek szűkítése, hanem teljes tiltás.

Tovább szigorítaná a kormány a vendégmunkások alkalmazását, és teljesen megtiltaná a foglalkoztatásukat az állami intézményeknél és állami tulajdonú gazdasági társaságoknál. Nem lehet majd fülöp-szigeteki ügyintézővel találkozni a kormányablakoknál, nem veszi fel majd a telefont indiai operátor az adóhivatal infóvonalán és nem találkozhatunk majd kínai kalauzzal sem a Hegyeshalom-Porpác vasútvonalon – ezt mind kizárja ugyanis egy, a kormány honlapjára felkerült kormányrendelet-tervezet, amely tovább szigorítaná a külföldi munkavállalók foglalkoztatását.

A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodán készült jogszabálytervezet ismét egy alacsonyabb rendű jogszabállyal, kormányrendelettel toldozná-foltozná a vendégmunkástörvény. A rendelettervezet indokolása szerint azért, mert “a magyarországi tartózkodás és munkavállalás idegen állam polgára számára nem alapjog”. Illetve hivatkozik a szöveg arra is, hogy “Magyarországon a magyar munkahelyek első helyen a magyarokat illetik meg”.

Kivételek mindig lehetnek

Ezért tehát tilos lenne vendégmunkást foglalkoztatni az állami szférában, közintézményeknél és cégeknél.  Kiskaput persze hagyott magának a kormány, kivételek mindig lehetnek. A rendelettervezet szerint ugyanis “a kormány által kijelölt személy kizárólag nyomos indok alapján, miniszteri kezdeményezés alapján adhat mentesítést” e szabály alól – azt nem tudni, mi lehet nyomós ok. A normaszövegből az is kiderül, hogy a kihirdetése másnapján életbe lépő rendelet visszamenőleg nem alkalmazható. Emellett jelenleg is az Országgyűlés előtt van a külföldi munkavállalást szabályozó jogszabály egy másik módosítása. Az a nem is olyan régen, tavaly decemberben elfogadott vendégmunkástörvény kisebb-nagyobb változtatásait, pontosítását célozza: 27 ponton írná át a jogszabályt. Például a vendégbefektetői vízum érvényességét 6 hónapban maximalizálnák.

Forrás: hvg.hu

További cikkek