Itthon szeretnének diplomát szerezni a magyar fiatalok

Diplomás magyar fiatalok

Bár nő a külföldön tanuló magyar fiatalok száma, nagy részük  itthon szeretne diplomához jutni. Érdekesség, hogy külföldi  munkát egyre többen terveznek a végzettségük megszerzése után. Akik itthon szeretnének dolgozni, főként Budapesten és Pest megyében vállalnának munkát.

79% Magyarországon tervezi a diploma megszerzését

A magyar középiskolásoknak mindössze 5 százaléka szeretné felsőfokú tanulmányait mindenképpen külföldön folytatni, ugyanakkor külföldi munkavállalást már jelenleg is 37 százalékuk tervez a tanulmányaik elvégzését követően – derült ki a Trenkwaldernek a hazai középiskolások mobilitási terveit vizsgáló felméréséből. A felmérésből – amelyben több mint 1100 hazai középiskolás válaszait dolgozta fel a HR-szolgáltató cég – az derült ki, hogy az érintettek 79 százaléka Magyarországon tervezi elvégezni felsőfokú tanulmányait, közülük csaknem minden harmadik (30 százalék) diák szeretne közben legalább néhány hónapot ösztöndíjjal (például Erasmus) külföldi intézményben is eltölteni.

Külföldön 37% vállalna munkát

Csupán minden huszadik diák jelezte azt, hogy eleve külföldön tanulna tovább, 16 százalék egyelőre nem döntött a kérdésben. Bár a középiskolások zöme továbbra is hazai felsőoktatási intézménybe igyekszik, évről évre folyamatosan nő a külföldön teljes képzésben tanuló magyar diákok száma. Az előző, 2021/2022-es tanévben 16 225 volt ez a létszám, ami 21 százalékkal haladja meg az öt évvel korábbi 13 461-es számot. Abban a kérdésben ugyanakkor, hogy a jövőben hol szeretnének majd munkát vállalni, a középiskolások már jóval nagyobb mobilitási hajlandóságot mutattak: 37 százaléknyian külföldi munkát terveznek, 35 százalékuk maradna mindenképpen belföldön, és 28 százaléknyian még nem tudják, merre orientálódnának.

A jobb megélhetés miatt mennének külföldre

A külföldi munkavállalást tervezők 56 százalékban a jobb megélhetést, további 24 százalékban a több munkalehetőséget említették annak fő előnyeként. „A középiskolások terveit elemezve megállapítható, hogy ennek a korosztálynak a mobilitási hajlandósága jóval magasabb, mint a felnőtt korú munkavállalóké. Utóbbiak kapcsán a Trenkwalder decemberben bemutatott legújabb Mobilitási és Elégedettségi felmérése 18 százalékos külföldre költözési hajlandóságot mutatott ki, ami a fele a középiskolai diákokénak” – emelte ki Páli Nóra, a Trenkwalder student services leadere hozzátéve: „mivel a külföldi munkavállalás melletti döntés fő oka a jobb megélhetés reménye, a legfiatalabb munkaképes korosztály megtartása terén sok fog múlni azon, hogy a következő években sikerül-e majd közelebb hozni a hazai bérszínvonalat a nyugat-európai átlaghoz.”

A belföldön munkát vállalni tervező diákok körében messze Budapest és Pest megye a legvonzóbb célpont, az érintett válaszadók 77 százaléka szeretne ebben a régióban dolgozni. A legvonzóbb hazai megyék között még Győr-Moson-Sopron (4 százalék), Fejér (4 százalék) és Csongrád-Csanád (2 százalék) megyéket említették a legnagyobb számban.

Forrás: uzletem.hu

 

További cikkek