Egyszerűsödhetnek a munkához köthető szabályozások

Munkához köthető szabályozások

Törvényjavaslat készült a munkahelyi alkalmassági vizsgálatok eltörléséről. Cél az  adminisztratív terhek csökkentése és bár ez általános jellegű, a kormány fenntartja magának a jogot, hogy bizonyos munkakörökben mégis kötelezővé tegye a vizsgálatot, valamint a munkáltatóra van bízva, hogy ők kötelezővé teszik-e azt az alkalmassághoz vagy sem. 

Egy új javaslat szerint nem lesz a jövőben kötelező része a munkahelyi alkalmassági eljárásnak az orvosi vizsgálat, adminisztratív terhek csökkentése végett. Egy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott és az Országgyűlés által el is fogadott törvényjavaslat többek között „a munkáltatók és munkavállalók érdekében” módosítja a munkahelyi alkalmassági vizsgálatok menetét, a legfontosabb változás, hogy a kötelező orvosi vizsgálatok opcionálissá válnak, írja az Index.

Egyéb eljárásegyszerűsítő intézkedések is szerepelnek a csomagban, többek között 2025-től kezdve a munkáltatóknak nem kell a nyugdíjkorhatár után 5 évig megőrizni a munkavállalók munkaügyi papírjait, valamint az új hitelek igénylésénél az ügyfelek beleegyezése esetén a hitelintézet maga igényelheti meg más intézményeknél az ügyintézéshez szükséges dokumentumokat. A külföldről hazaköltözőknek is könnyebb lesz a dolguk, egyszerűsödik a kinti okmányok honosítása és elfogadtatása, illetve bővül azoknak az okmányoknak a csoportja, amelyeknél el lehet hagyni a diplomáciai felülhitelesítést, ebbe a csoportba fognak például tartozni az anyakönyvi kivonatok is.

Forrás: liner.hu

További cikkek