Javult a munkaerőpiaci helyzet hazánkban

Munkaerőpiaci helyzet 2024

Az elmúlt évtized sikeres gazdaságpolitikai reformjainak köszönhetően a foglalkoztatottak száma 850 ezer fővel nőtt, és mára meghaladja a 4,7 millió főt. 

Magyarországon 2010 óta több mint 850 ezer fővel bővül a foglalkoztatás, és a 2020-as évtized gazdasági kihívásai mellett is historikus csúcson van – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb elemzésében. A 2010-es évtized gazdaságpolitikájának egyik fő célkitűzése a foglalkoztatás emelése volt a gazdasági egyensúly és növekedés együttes elérése érdekében. Az elmúlt évtized sikeres gazdaságpolitikai reformjainak köszönhetően a foglalkoztatottak száma 850 ezer fővel nőtt, és mára meghaladja a 4,7 millió főt.

Az MNB körképe szerint a munkaerő-tartalék az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok és az 55–74 éves nők körében koncentrálódik. Az MNB körképe szerint a hazai foglalkoztatási ráta már meghaladja az EU-átlagot, és a 25–54 évesek körében az EU élmezőnyébe tartozik. Ugyanakkor körvonalazódik, hogy 2030-ig csaknem 300 ezer fővel csökkenhet a hazai munkaképes korú népesség. Az MNB körképe kiemeli, hogy a munkaerő képzettségének javítása elengedhetetlen a versenyképesség javítása és munkatermelékenység növelése érdekében.

A körkép rámutat: az aktivitási ráta a foglalkoztatottak mellett a munkanélkülieket is számbaveszi. A munkaerőpiaci aktivitás 2010-ben csak Máltán és Olaszországban volt alacsonyabb, mint hazánkban. 2023-ra jelentős, 10,7 százalékpontos emelkedést követően a magyar aktivitási ráta már meghaladja az EU-átlagát, és első a visegrádi országok körében. 2010-ben a foglalkoztatási rátánk majdnem az összes korcsoportban elmaradt az EU-átlagtól.

Mindössze egyetlen korosztályban érte el a magyar foglalkoztatás az EU átlagát. Különösen nagy volt a különbözet: a fiatalok és idősebbek körében egyenesen sereghajtók voltunk. Az élénk foglalkoztatásbővülésnek köszönhetően 2023-ra minden korcsoportban javult a foglalkoztatási ráta Magyarországon. A 30–59 éves korosztályokban a magyar foglalkoztatási ráta az EU top öt, illetve bizonyos kategóriákban a top három országa közé tartozik már.

Forrás: magyarhirlap.hu

További cikkek