Leépítés és létszámnövelés is várható

Leépítés és létszámnövelés

Hazánkban a cégek egy része létszámbővítést tervez, míg más részük leépítést. Az álláskeresők leginkább az energia és közmű, a pénzügy és ingatlan, valamint az IT szektorokban számíthatnak élénk munkaerőkeresletre.

2023 második negyedévében újra létszámot növelnek a hazai cégek a munkaerőpiaci előrejelzések szerint. A magyarországi munkáltatók 26 százaléka jelez bővülést jelenlegi munkaerő-állományában 2023 második negyedévében, 22 százalékuk tervez csökkentést, létszámnövelésre főként a nagyobb vállalatoknál kerülhet sor – közölte a ManpowerGroup munkaerőpiaci előrejelzése alapján.

A világ 41 országában, több mint 41 ezer munkáltató körében végeztek negyedéves felmérést, amelynek keretében Magyarországon a munkáltatók 510 fős mintájában szereplőket kérdezték meg második negyedéves munkaerő-felvételi szándékaikról. Az álláskeresők ebben az időszakban leginkább az energia és közmű, a pénzügy és ingatlan, valamint az IT szektorokban számíthatnak élénk munkaerőkeresletre. A két negyedévnyi visszaesést követően a hazai munkáltatók körében újra pozitív munkaerő-felvételi trendet mérnek a következő három hónapra.

Közép-Magyarországon várnak létszámbővülést

Fordulat különösen a középső országrészben működő, valamint a 250 főnél nagyobb létszámot alkalmazó vállalatok körében tapasztalható. A munkáltatói válaszokból származtatott, szezonálisan kiigazított nettó foglalkoztatási mutató (nfm) 2 százalékos átlagos értéket ért el, ami 10 százalékponttal magasabb az előző negyedéves értéknél, ugyanakkor 10 százalékponttal elmarad az egy évvel korábbi 12 százalékos szinttől. A legszélesebb körben Budapesten és Közép-Magyarországon várnak létszámbővülést, ugyanakkor Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon továbbra is jóval több elbocsátásra, mint munkaerő-felvételre számítanak.

Az alföldi régiókban és Nyugat-Dunántúlon az átlagnak megfelelő, minimális bővülést mutatnak az előrejelzések. A létszámban a legnagyobb felfutást az energia és közmű, a pénzügy és ingatlan, valamint az IT szektorokban várják, de enyhe bővülésben a szállítmányozás, logisztika és autóipar, a fogyasztási javak és szolgáltatási szektorok is bíznak. Az alapanyag- és feldolgozóipar, a kommunikációs szolgáltatások, illetve az egészségügy és élettudományok területén ugyanakkor további létszámleépítés valószínűsíthető.

Forrás: napi.hu

További cikkek