Légy aktív álláskereső

Aki állást keres, nagy energiát kell, hogy fektessen az álláskeresés folyamatába.  A kevésbé aktív  álláskeresőket célozzák meg a HR-esek, mert már nem jönnek százával az önéletrajzok egy-egy helyre – olvasható a JobAngel  HRBlogon. A tapasztalatok szerint a passzív álláskereső önéletrajza nincs fent az állásportálokon, Linkedinen talán aktív, de nem a profilját frissítgeti, hanem kommentelget, beszélget, kapcsolatot épít.

A munkahelyén alapvetően jól van, talán néha idegesítő számára egy-két dolog, de a váltás még fel sem merült benne. Számukra el kell adni egy állást, egy új pozíciót. A munkavállaló egyszer csak kap egy megkeresést. Nem gondolt állásváltásra, és sok esetben, „á, minek ez” felkiáltással még csak nem is válaszol a megkeresésre. JobAngel szerint ez a legrosszabb, amit tehet.

Az is előfordulhat, hogy 5-10 éve ugyanott dolgozik, miközben egy másik helyen már sokkal többet is kereshetne. A szakemberek azt mondják, jobb lenne ha adna egy esélyt magának a passzív álláskereső,  és a kereső cégnek is, némi mérlegelés után és föltenné a kérdéseket: Milyen régóta vagyunk a jelenlegi helyünkön? Milyen kockázatai vannak az állásváltásnak? Adja magát a kérdés rögvest, hogy ki keresett meg? Ha fejvadász, az ugye ad egy kockázatcsökkentő tényezőt. Az egész folyamat – bármi is lesz a kimenete – arra mindenképpen jó, hogy lásd, mit láttat rólad a Linkedin profilod, milyen a szakmai híred, mit kaphatsz a munkaerőpiacon manapság. Közben rájöhetsz magadról is egy pár dologra – ajánlják a szakemberek.

Forrás:hrportal.hu

További cikkek