Megszűnő állami támogatás a bölcsődéknél

Csökkenő bölcsőde férőhelyek

Nehezebbé válik a bölcsődei elhelyezés ősztől és ez kihat a munkaerőpiacra is. A férőhelyek száma csökkent, az igénylők száma pedig növekedett.

Ősszel szokás szerint rengeteg gyermek kerülhet bölcsődébe, amelynek köszönhetően az addig GYED-et, GYES-t igénylő szülő, esetleg nagyszülő visszatérhet a munkaerőpiacra, mert nem kell egész nap a gyermekre vigyázni – írja a Pénzcentrum. A családok idén csak március 31-ig vehettek igénybe állami támogatást a bölcsőde finanszírozásához, a kifizetések június 30-ig bezárólag töténhettek meg.

Ez a lehetőség pedig úgy tűnik, végleg megszűnt, a határidőt nem hosszabbították meg, ahogy a korábbi években. Emiatt viszont sok szülőnek sokkal nehezebb lesz a visszatérése a munkaerőpiacra. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutolsó adatai szerint 2022-ben 55 370 bölcsődei férőhely volt Magyarországon, 4,8 százalékkal több, mint 2021-ben. A beíratott gyermekek száma 50 720-ra emelkedett tavaly, 7,1 százalékkal lett többen, mint tavalyelőtt voltak. Vagyis több gyereket írattak be, mint ahogy bővültek volna a férőhelyek.

Forrás: penzcentrum.hu

További cikkek