A felsőoktatásban is kiégnek a fiatalok

Kiégnek a fiatalok

A kiégés több területen veszélyezteti a munkaerőpiacon lévőket. Sokat hallani az egészségügyi dolgozók kiégéséről a multiknál dolgozókról, azonban egy kutatás szerint már az egyetemi hallgatók is érintettek.

A folyamatos teljesítménykényszer miatt a hallgatók közel egyharmada már a munkaerőpiacra lépés pillanatában küzd komoly pszichológiai problémákkal. „Kutatások szerint a felnőttekhez hasonlóan a hallgatók 15-22 százalékát veszélyezteti a kiégés világszerte, egy 2019-es hazai vizsgálat szerint pedig a kiégés előfordulásának gyakorisága a felsőoktatási hallgatók körében már 31,5 százalék.

Vagyis a hallgatók közel egyharmada már a munkaerőpiacra lépés pillanatában komoly pszichológiai problémákkal küzd” – nyilatkozta az Eduline-nak az ELTE Mentális Jóllét és Alkalmazott Egészségpszichológia a Felsőoktatásban Kutatócsoportjának vezetője, Karner Orsolya. Hozzátette: egy 2021-es kutatás, amely 47 egyetem hallgatóit vizsgálta azt mutatta, az a hallgató, aki 30 óránál többet dolgozik, kisebb eséllyel ég ki, mint a kevesebbet dolgozó társai.

„A hallgatók a napi 4-8 órát töltenek az intézményekben folyamatos teljesítményhelyzetekben, folyamatos társas alkalmazkodási elvárásoknak kell megfelelniük, hosszú időn keresztül kell intenzíven koncentrálniuk. Mindezek miatt stresszt élnek meg, tartós érzelmi és mentális terhelésnek vannak kitéve” – fejti ki Karner Orsolya. Az otthoni tanulás mellett kevés idő marad pihenésre, így az egyetemet a hallgatóknál nyugodtan tekinthetjük a munkahely analógiájának. Vagyis kevéssé meglepő, hogy a dolgozóknál ismert kiégés a diákokat is eléri.

Forrás: 168.hu

További cikkek

Legyen kreatív a dolgozóLegyen kreatív a dolgozó

A Magyar nemzeti bank versenyképességi programot fogalmazott meg: a háztartások megtakarításának aktivizálására, a külgazdasági, a munkaerőpiaci és a demográfiai fordulat mellett a kis- és középvállalkozások (kkv-k) versenyképességének javítására. A Kossuth