Hiányoznak a fizikai munkások

A vendéglátóiparban a Balaton elszívja a képzett, jó munkaerőt, így sokfelé gond, hogy ha találnak is dolgozót, velük nem tudják a kívánt minőséget biztosítani. Az építőiparban is nagy az emberhiány. 2022 áprilisában Magyarországon 241.792 fő szerepelt álláskeresőként a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában. Jász-Nagykun-Szolnok megyében 13.199-en kerestek elhelyezkedési lehetőséget.

Az álláshirdetések között számos elhelyezkedési lehetőség között böngészhettek az érdeklődők. Május első hetének végére csúcsértékekről adtak hírt: az egyik nagy gyűjtőoldal 48.770 álláshirdetésről adott számot. A megyében ebből 864 pozíciót kínáltak a legkülönfélébb területekre fizikai és szellemi munkára egyaránt – írja a szoljon.hu. „Megyénkben is alapvető probléma a fizikai dolgozók hiánya” – mondta dr. Lits József, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) megyei elnöke. „A vendéglátóiparban a Balaton elszívja a képzett, jó munkaerőt, így sokfelé gond, hogy ha itt találnak is dolgozót, velük nem tudják a kívánt minőséget biztosítani. Az építőiparban is nagy az emberhiány. Miközben jön a nyár, versenyt futnak az idővel, hogy az építőanyagokat időben megszerezzék és be is építsék, különben az áremelés hatásaival kell szembenézniük. A hazánkban is húzóerőnek számító járműipar alkatrészhiánnyal küzd, ez visszafogja a termelést, így ott most nem szembetűnő a munkaerő hiánya” – tette hozzá a VOSZ megyei elnöke.

Forrás: uzletem.hu

További cikkek

Bérminimum a turizmusbanBérminimum a turizmusban

2020-ban a garantált bérminimum bevezetését tervezik a turizmus területén, miután kritikus a munkaerőhelyzet. A mindenkori szakmunkás-minimálbérnél várhatóan több tízezer forinttal magasabb alapösszeg bevezetését a munkaadók kezdeményeznék, akik ágazati kollektív szerződésben