Figyelembe kell venni a munkavállalók családi helyzetét

Családbarát munkahely

A családbarátságot célzó megoldások segítenek olyan politikát kialakítani a szervezeteken belül, amellyel a munkavállalói jóllét és elégedettség is növelhető. Az is kiderült egy kutatásból, hogy  a szervezetek fontosnak tartották, hogy emberként és ne csak munkavállalóként tekintsenek az alkalmazottakra.

A Családbarát Magyarország Központ és a BDO Magyarország ESG Tanácsadó Kft. bemutatta közös kutatásának eredményeit. A két cég közös felmérésének célja az volt, hogy azon vállalatok és szervezetek családbarát szemléletét és az intézkedések terén elért eredményeit összegezze, amelyek Munkahely kategóriában rendelkeznek a Családbarát Magyarország Központ által alapított Családbarát Hely tanúsító védjeggyel. Azt is felmérték, hogy ezen szervezetek a fenntarthatóság területén milyen kezdeményezéseket és intézkedéseket tettek már.

Bárki pályázhat

A munka és magánélet egyensúlya egyre nagyobb kihívás a munkáltatók és munkavállalók számára. Ezért is tartotta fontosnak a Családbarát Magyarország Központ, hogy 2019-ben létrehozza a Családbarát Hely tanúsító védjegy programot. A tanúsítvány megszerzésére az ország bármely területéről lehet pályázni kis-, közép- és nagyvállalatoknak, szervezeteknek” – mondta dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője.

„A Családbarát Hely tanúsító védjegy azért válhatott sikeressé, mert sok olyan vezető van, aki számára fontos, hogy megtartsa, vagy segítse visszaintegrálni az általa vezetett szervezethez a különleges élethelyzetben lévő munkavállalókat, például a kisgyermekes szülőket vagy azokat, akik például idős szüleiket ápolják – fogalmazott az ügyvezető. Mára több mint 330 ezer munkavállaló élvezheti a családbarát intézkedéseket a Családbarát Hely védjegyprogramon keresztül, vagyis 330 ezer család van, akinek az élete élhetőbb, harmonikusabb lett, a munkájuk és a magánéletük összehangolása hatékonyabbá vált.

Hozzájárul a munkavállalók megőrzéséhez

A BDO a kutatási eredményeket elemezve láthatja, hogy a vizsgált szervezetek hogyan vélekednek a fenntarthatóságról és az ESG szempontokról. A kutatásban részt vevő 108 szervezet megosztotta a jó gyakorlatait is. „A kutatás egyik legkiemelkedőbb eredménye, hogy a megkérdezett cégek négyötöde úgy látja: a Családbarát Munkahely tanúsító védjegy megszerzése tovább inspirálta őket a munkavállalókat támogató programok erősítésében. Ezekkel ugyanis a munkavállalói jóllét és elégedettség is növelhető, amely pedig hozzájárul a munkavállalók megőrzéséhez – közölte Veisz Ákos, a BDO Magyarország ESG Tanácsadó Kft. ügyvezetője.

„Az eredményekből látszik, hogy a Védjeggyel rendelkező szervezetek legfőbb célja a munkaerő megtartása és vonzása. Ezen túl a civil szervezetek számára fontos szempont még a példamutatás, míg a gazdasági szervezeknél a tulajdonosi elköteleződés és a kommunikáció is lényeges kérdés még” – mondta Veisz Ákos. Az eredményekből az is látszik, hogy a szervezetek jó része intenzíven kommunikál a munkavállalóival. Mintegy 70 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy sikerül kihasználniuk a munkavállalói programokat, vagyis jól célzottak ezek az intézkedések. „A válaszadók 85 százaléka úgy véli: a fenntarthatósággal való foglalkozás üzleti előnyt jelent a vállalat számára. A megkérdezett szervezetek harmada készített már fenntarthatósági jelentést, 40 százaléka pedig, bár még nem hozott létre ilyet, de tervezi, hogy ezzel a közeljövőben foglalkozni fog” – ismertette Veisz Ákos.

Forrás: uzletem.hu

További cikkek