Egyre kevesebb pedagógus dolgozik a szakmájában

Pedagógushiány

A pedagógusok száma nem csak az utóbbi években csökkent, hanem folyamatosan az eltelt három évtized alatt. Az okok összetettek: gyermeklétszám csökkenés, iskolabezárások és az alacsony bérek, mind közrejátszottak.

33 év alatt 23116 fővel csökkent a pedagógusok létszáma – derül ki egy kimutatásból. A KSH legfrissebb adataiból kiderül, hogy a rendszerváltás óta egy-egy tanévet leszámítva folyamatosan csökken a pedagógusok száma – írja az eduline. 33 év alatt 23116 fővel csökkent a tanárok száma. 2010-ig nagyjából egyenletes a csökkenés üteme, 5 évente 3 ezer fővel csökkent a pedagógusok létszáma.

2010 után emelkedett az iskolákban tanítók száma, de ez csak átmeneti volt. 2020-ra újabb kétezer pedagógus tűnt el az oktatási rendszerből, számuk a  2022/2023-as tanévre 73675-re csökkent a pedagógusok száma. A rendszerváltás óta szinte folyamatosan csökken a pedagógusok száma. Mint a portál felidézi, 2010-ben gazdasági okok és a gyereklétszám csökkenése miatt iskolákat zártak be és vontak össze, így sok tanár vesztette el az állását.

1990 és 2023 között 458494-gyel csökkent a diákok száma. Rétvári Bence szerint csak szeptemberben 1205 pedagógus döntött úgy, hogy a státusztörvény miatt nem írja alá az új munkaszerződését.

Forrás: hrportal.hu

 

További cikkek

Magas fizetés itthon is?Magas fizetés itthon is?

Úgy tűnik, Magyarországon is lehet jól fizető állásokhoz jutni. Aki jó szakmával és tapasztalattal rendelkező munkavállalóként igazán jól szeretne keresni, annak már nem kell feltétlenül külföldre mennie dolgozni, hogy megfizessék