Elküldik a dolgozókat a technológiai cégek

Leépítés a technológiai cégeknél

Az Amazon.com több száz dolgozót bocsátott el a múlt héten a streaming és a stúdió részlegtől. Médiaértesülések szerint több száz munkahelyet szüntettek meg a Twitch élő közvetítő platformjánál és az Audible hangoskönyv-egységénél is.

A Google és az Amazon is újabb leépítésekbe kezdett. Egy elemzés szerint tavaly 168 032 munkahely szűnt meg a technológiai ágazatban. A Google és az Amazon legutóbbi elbocsátásai jelezték, hogy a cégek 2024-ben is folytatják a munkahelyek leépítését, miközben nagy beruházásokat hajtanak végre a generatív mesterséges intelligenciába – írja a Reuters. Elemzők és iparági szakértők szerint az elbocsátások idén kisebbek és célzottabbak lesznek, mivel az AI versenyben felzárkózni igyekvő cégek nagyobb valószínűséggel tesznek ilyen lépéseket, hogy ellensúlyozzák a technológiára költött dollármilliárdokat.

A Google anyacége, az Alphabet a múlt héten bejelentette, hogy több egységben mintegy ezer alkalmazottat bocsátott el, többek között a Voice Assistant részlegnél. Az intézkedés a hirdetési üzletágát is érintette, egy jelentés szerint több száz munkahelyet szüntetnek meg az egységnél.

A Layoffs.fyi weboldal szerint a technológiai cégek összesen több mint 7500 alkalmazottat bocsátottak el januárban. „Egyetlen vállalat sem akar lemaradni az AI-forradalomban, és mindannyian gondoskodnak arról, hogy rendelkezzenek ezekkel a képességekkel, és prioritásként kezelik őket, még akkor is, ha ez más területek rovására megy” – mondta Gil Luria, a D.A. Davidson & Co elemzője.

Forrás: hrportal.hu

További cikkek