Kapacitásfejlesztő program indul 5 milliárd forintos forrásból

Támogatást kapnak a hátrányos helyzetű térségek foglalkoztatói. A program célja többek között, hogy hosszabb távon segítse a kkv-k alkalmazkodását a zöld és a digitális átállás okozta kihívásokhoz, és ezáltal hozzájáruljon a magyar gazdaság versenyképességének megerősítéséhez, a létrejövő munkahelyek fenntarthatóságához.

A munkaerőpiaci aktivitás és a foglalkoztatás további növelése, továbbá a munkanélküliek számának hátrányos helyzetű térségekben történő mérséklése érdekében 5 milliárd forintos forrásból indul kkv kapacitásfejlesztő program. A programnak köszönhetően mintegy kétezer új munkahely jöhet létre, hozzájárulva a hátrányosabb helyzetű területek felzárkózásához – írja a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye.

Célcsoport a 15-64 év közötti munkanélküliek

A projekt célja azon kis-, és közepes vállalkozások kapacitás-fejlesztésének támogatása, akik a négy leghátrányosabb helyzetű magyarországi régióban (Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl) működnek, valamint legfeljebb 10 fős létszámbővítést terveznek. A projekt célcsoportját a 15-64 év közötti munkanélküliek képezik, vagyis azok, akiknek a felvételt megelőző hónapban nem volt munkából származó jövedelme. Az új munkavállalók vonatkozásában a támogatott foglalkoztatás ideje 6 hónap, a nem támogatott tovább-foglalkoztatási kötelezettség ideje pedig 4 hónapot tesz ki.

A támogatást igénylőknek vállalniuk kell továbbá, hogy a nem támogatott tovább-foglalkoztatási időszakban sem a munkavállaló munkaideje, sem pedig a bruttó bére nem csökken a támogatás keretében folyósított bérköltség alá. A bértámogatás mértéke 6 hónapig alkalmazottanként legfeljebb a havi bruttó 400 ezer Ft-ot, valamint az ehhez kapcsolódó szociális hozzájárulási adó összegét érheti el.

Emellett a bérköltség 30 százalékát kitevő mértékig eszközbeszerzés, a digitális átállás ösztönzése érdekében online marketing és felhőalapú üzleti szolgáltatásvásárlás, valamint a zöld átálláshoz kapcsolódó horizontális tevékenység szolgáltatási költségei és a továbbadott támogatással kapcsolatos nyilvánossági költségek is támogathatók. A támogatáshoz a vállalkozásoknak 30 százaléknyi állami támogatástól mentes saját forrást, önrészt kell biztosítaniuk. Egy új foglalkoztatottra összesen maximum közel 2,5 millió forintos támogatás érhető el a hat hónap alatt.

Forrás: hrportal.hu

További cikkek