Elégedetlen a fiatalok nagy része

Elégedettségi felmérés

Egy felmérés szerint a 19-29 éves fiatalok 38 százaléka tekinti magát többé-kevésbé elégedettnek az életével. Ekkora arányban nyilatkoztak úgy, hogy teljesen vagy inkább elégedettek, mint elégedetlenek. Az inaktívak körében általában alacsonyabb az elégedettség, ám ebben a negyedévben nem volt különbség köztük és az aktívak – azaz dolgozó – fiatalok között.

Az évtized elején mért 20 pontos értékről 11 pontra csökkent mostanra a magyar fiatalok hangulatát tükröző index, igaz, az elmúlt két évben alig történt változás – derül ki a K&H ifjúsági indexből. A 19-29 éves magyar fiatalok átlagos jövedelme 193 ezer forintot tesz ki, ez lényegében megegyezik az előző negyedévi értékkel, és meghaladja az első negyedéves 181 ezer, illetve 2022 utolsó három hónapjában mért 142 ezer forintot. Az idei harmadik negyedévben 11 pontnál maradt a K&H ifjúsági index, azaz megegyezik az év második három hónapjában mért adattal.

2012 és 2020 között 2-20 pont között szóródott az index, a mostani évtized elején 18-20 pont volt a jellemző, majd a 15 pont alatti szintek voltak a jellemzőek – közölte a 2012 óta minden negyedévben elkészülő felmérés friss adatait a pénzintézet.  A fiatalok 71 százaléka látja úgy, hogy az élete a közeljövőben többé-kevésbé pozitívan változhat. A nők és az inaktívak optimistábbak: ebben a két csoportban 79, illetve 90 százalék ez az arány.

A jelenlegi helyzetük és a jövőjük megítélése szempontjából négy csoportba sorolhatók a magyar fiatalok.

  • 35 százalékuk elégedett a mostani helyzetével, és úgy érzi, hogy nem lesz rosszabb.
  • Tízből négyen, azaz 40 százalékuk most még nem mondja magát elégedettnek, de javulásra számít.
  • A válaszadó huszonévesek több mint ötöde – 22 százaléka – bár jelenleg elégedetlen, ám úgy véli, pozitív változást hoz a jövő.
  • A legpesszimistábbak aránya 3 százalékos, ők azok, akik a jelenlegi kedvezőtlen helyzetük további romlását várják.

A fiatalok elégedettségét egyértelműen  befolyásolja az anyagi helyzetük is. Személyes jövedelmük átlagosan 193 ezer forint volt, ami lényegében megegyezik az előző negyedéves eredménnyel, egyúttal meghaladja az idei első negyedévre jellemző 182 ezer forintot, és jóval felülmúlja a múlt év utolsó három hónapjára vonatkozó 142 ezer forintot. A legalacsonyabb és legmagasabb jövedelmeket elfelező medián jövedelem 169 ezer forintra jött ki, szemben az egy negyedévvel korábbi 158 ezer forinttal.

A legújabb felmérés szerint a megkérdezett fiatalok:

  • tizedének nincs semmilyen jövedelme,
  • míg 26 százalékuk 100 ezer forint alatti összegből gazdálkodhat havonta.
  • 28 százalékuk havi 100-249 ezer forint közötti jövedelemre tesz szert,
  • további 32 százalék sorolható a 250-500 ezer forintos sávba,
  • 4 százalékuk pedig félmillió forintnál magasabb jövedelemről számolt be.

Forrás: hrportal.hu

További cikkek