Felemásan alakulnak a bérek

Magyar bérek

A bérek dinamikája az idei év első és második felében érdekes kettősséget mutatott. Az első félévben a feszes munkaerőpiac, a magas inflációs várakozások, valamint a garantált bérminimum és a minimálbér jelentős mértékű növelése miatt magas béremelések mellett is csökkentek a reálbérek, az infláció párhuzamos tetőzésének eredményeképpen – írja az Egyensúly Intézet.

Idén a kétszámjegyű béremelkedés ellenére is 1,6 százalékkal csökken a bérek vásárlóereje, miután az infláció meghaladja a keresetek növekedési ütemét. A következő években ugyanakkor a feszes munkaerőpiaci kondíciók és az újrainduló gazdasági növekedés miatt kétszámjegyű béremelkedés és a reálbérek újbóli növekedése valószínűsíthető – derült ki az Egyensúly Intézet friss elemzéséből.

A második félévben a gyenge kereslet miatt alacsonyabb bérnövekedés ellenére a dezinflációs folyamatok miatt a reálbérek újból emelkedni kezdtek. Összességében 2023 során a versenyszférában közel 16 százalékos átlagbér-emelkedés sem lesz elegendő a bérek vásárlóerejének szinten tartásához: az Egyensúly Intézet 2023-ra 1,6 százalékos reálbércsökkenéssel számol. Az újrainduló gazdasági növekedés és a munkaerőpiac feszessége miatt azonban a következő két évben a dinamikus bérnövekedés fennmaradása valószínűsíthető, így a kutatók szerint 2024-ben 6,7 százalékos, 2025-ben pedig 3,9 százalékos reálbér-növekedés várható a versenyszférában.

minimálbér és a garantált bérminimum összeolvadás

Az utóbbi időben komolyan felmerült a minimálbér és a garantált bérminimum összeolvadásának ötlete, a jövő évi bérfolyamatok alakulását pedig érdemben befolyásolja a minimálbér-tárgyalások kimenetele – emeli ki az Egyensúly Intézet. A jelenleg elérhető információk alapján komoly esély mutatkozik egy hosszabb távú, 4 évre szóló bérmegállapodásra, amelynek során a minimálbér és a garantált bérminimum 2027 végére összeolvadna. Emlékeztetnek, hogy jövőre a garantált bérminimum 10 százalékkal, míg a minimálbér 15 százalékkal emelkedhet.

„Noha a sajtóban 400 000 forint feletti szinten való összeolvadásról is szó esett, az Egyensúly Intézet GDP- és inflációs előrejelzése alapján a folyamat végére valószínűbbnek tűnik egy 350–370 ezer forintos szint” – írják. Ezzel a minimálbér az átlagbér jelenlegi 39 százalékáról a 44 százalékára emelkedne. Az Egyensúly Intézet szerint a bruttó átlagbér jövőre 666 ezer, 2025-ben pedig 717 ezer forintra emelkedhet.

Forrás: portfolio.hu

További cikkek