Csökkent az álláskeresők száma

Májusban 274 ezerre csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján az áprilisi 288 ezer után. A válság csúcsához képest jelentős mértékben, 100 ezer fővel csökkent az álláskeresők száma, azonban a járvány előtti szinthez képest még 30-50 ezer fővel több a munkanélküli.

Az álláskeresők közül sokan nem kapnak semmilyen támogatást, ráadásul nő a tartós munkanélküliek száma, ami azért is baj, mert minél tovább állástalan valaki, annál nehezebb visszatérnie a munkaerőpiacra. Májusban 274 ezerre csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján az áprilisi 288 ezer után. A válság csúcsához képest jelentős mértékben, 100 ezer fővel csökkent az álláskeresők száma, azonban a járvány előtti szinthez képest még 30-50 ezer fővel több a munkanélküli. Az álláskeresők számának a csökkenését támogatta, hogy a járványhelyzet javulása miatt megkezdődött a gazdaság újranyitása, illetve a szezonális hatások is a foglalkoztatás növekedése mellett szólnak. Összességében elmondható, hogy a trend kedvező, de nem szabad elfelejteni, hogy a valóságban többen kereshetnek állást, mint ahogy az NFSZ adatai mutatják, mivel nem minden álláskereső regisztrál a foglalkoztatási szolgálathoz. Azok a regisztráltak, akik nem találtak még állást, kifejezetten nehéz helyzetben vannak: álláskeresők 47%-a, vagyis 129 ezer fő semmilyen pénzbeli ellátást nem kap. A hónapban 145 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 48%-a álláskeresési ellátásban, 52%-a pedig szociális jellegű támogatásban részesült. A munkaerőpiai folyamatok mélyén ráadásul még egy kedvezőtlen trend is meghúzódik. A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők számában 20%-os növekedést állapíthatunk meg az egy évvel korábbi létszámhoz képest. A 92 ezer tartós álláskereső az összes álláskeresőhöz viszonyítva 34%-os arányt képviselt. A növekvő trend azért is kedvezőtlen, mert minél tovább állástalan valaki, annál nehezebb visszatérnie a munkaerőpiacra, vagyis megkopik, elavul a tudása, így kisebb eséllyel tud elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. Ami az iskolai végzettséget illeti, továbbra is jellemző, hogy magasabb iskolai végzettséggel könnyebb elhelyezkedni, mint alacsonyabbal: a legfeljebb általános iskolát végzettek 112,5 ezres létszáma az álláskeresőkön belül 41%-ot jelentett a vizsgált hónapban. Középfokú iskolai végzettséggel 142,2 ezer fő (52%), felsőfokú végzettséggel 19,1 ezer fő (7%) rendelkezett. A munkaerőpiaci megnyugvást jelzi az is, hogy a csoportos leépítések száma a válság előtti szintre süllyedt a hónapban. Májusban a foglalkoztatók összesen 215 személyt érintő csoportos létszámleépítésére vonatkozó döntést jelentettek be, ami jelentősen elmarad a válság csúcsán, 2020 júniusában bejelentett, 2300 fő fölötti létszámleépítéstől. Ahogy a grafikonon látható, a járvány harmadik hullámában (márciusban) újra megemelkedett a leépítések száma, ez a helyzet azonban a hullám elvonulásával és a korlátozások feloldásával javult. Immár a vállalatok sem leépítésben gondolkodnak, a következő hónapokban szezonális hatásoknak és a magyar gazdaság kilábalásának köszönhetően várhatóan tovább csökkenhet az álláskeresők száma

Forrás: portfolio.hu

További cikkek

Kevés a bolti eladóKevés a bolti eladó

Az egész unió területén keresik a bolti eladókat, nagy a hiány belőlük itthon is, de Németországban, Angliában úgyszintén. Az eladók bére külföldön, illetve az említett országokban jóval magasabb, mint hazánkban.