Történelmi pillanat! Elérkezett a Brexit ideje! Mi fog változni?

Korábban rengeteget cikkeztünk arról, hogy melyek azok az országok, amelyek számításba jöhetnek külföldi munkavállalás terén. Sokszor kihangsúlyoztuk Nagy-Britanniát abból a szempontból: munka területén nem biztos, hogy érdemes hosszútávon gondolkodni az országban. Számtalanszor leírtuk, hogy a brexit mindig is a levegőben keringett, de sokan nem gondolták volna azt, hogy sikerül dűlőre jutni a kérdésben. 2020.01.31-én Nagy Britannia kilép az Európai Unióból. Mi fog változni?

Egyelőre azt lehet tudni, hogy a turizmusra nem lesz nagy hatással a brexit. Legalábbis egyelőre nem. Egy darabig minden marad a régi kerékvágásban, tehát a vámosokkal nem kell „beszélgetnünk” arról, hogy mit keresünk az országban. Az uniós állampolgárok az eddigi szabályok szerint tudnak beutazni az országba. Aztán hogy később mi lesz, azt még nem tudni.

Munkavállalás területén sem lehet biztosat kijelenteni a jövőt illetően. Akik eddig az országban dolgoztak, ők nagy valószínűséggel biztonságban vannak, tehát nem kell hazajönniük. Arra lehet számítani, hogy akik munkát szeretnének vállalni a szigetországban, munkavállalói vízumot kell, hogy igényeljenek, mivel Nagy-Britannia már nem az EU-s tagországok közé tartozik.

Milyen következményei lesznek a brexitnek, előre megmondani nem lehet, egy biztos: Az ország elindult egy úton, amelyről majd csak a későbbiek folyamán szerzünk tudomást, vajon jó ötlet volt-e egyáltalán a brexit.

Mindenesetre azt tanácsoljuk mindazoknak, akik még nem jártak Nagy-Britanniában, ameddig lehetőség adódik, látogassanak el az országba, mert később már nehezített körülmények között tehetik meg ezt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük