Lépések, amelyeken nyomon követhetünk egy csoportműködést!

Sokan vagyunk, akik olyan munkát végeznek, amelyet csoportban kell együtt csinálni. Milyen lépéseken kell túlesni ahhoz, hogy a munka zökkenőmentes legyen? 4 fázist különíthetünk el egymástól, nézzük meg ezeket:

1. lépés: Fogadjuk el egymást: A kezdeti időszakban a csapattagok között nincs meg a kellő bizalom ahhoz, hogy jól össze tudjanak dolgozni. Mivel ez a bizonytalanság érződik a levegőben, ezért nem biztosak a saját képességeikben sem. Bizonytalansággal küszködnek, és félnek, hogy nem elég jók a feladatok elvégzéséhez. Ezért fontos a nyitottság. Ha újonnan érkeztünk a szervezethez, legyünk nyitottak, illeszkedjünk be, s ha valamit nem tudunk kérdezzünk. Ahogy telik az idő, elfogadjuk a többieket, s közben kiaknázzuk valódi képességeinket is.

2. lépés: Amikor döntést kell hozni: Ez a fázis a munkafolyamatokról, és azokat érintő döntésekről szól. Mivel a csoporttagok már kiismerték egymást, így a közös munka zökkenőmentesebben megy. A problémamegoldás, és a felelős döntéshozatal kerül előtérbe. Egy jó csapat akkor működik jól, ha mindenki szabadon elmondhatja véleményét, majd közös megegyezésen, szavazáson döntés születik egy projekt vagy egy feladat kivitelezésével kapcsolatban.

3. lépés: Sikeres munkavégzés: A csoport ebben a szakaszban éri el a tetőfokát, amikor már valóban mindenki bízik egymásban. A csapattagok fél szavakkal is megértik egymást, a munkaidőben felmerülő problémákat rövid idő alatt megoldják.

4. lépés: A csoport, mint vezéregyéniség: A csoporttagok teljesen magukénak érzik a munkát, már vezetői felügyelet sem szükséges ahhoz, hogy kiválóan elvégezzék a kijelölt feladatokat. Azonban arra odafigyelnek, hogy a normákat betartsák, hiszen szabályok között kell dolgozni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük