Területek, amelyeket átvesz a modern technológia!

Világunk folyamatosan, és gyorsan változik, s ez ellen nem tudunk tenni semmit. Köszönhető mindez a modern technológiának. Nincs más választásunk, igazodnunk kell a gyakori változásokhoz, és lépést kell tartani a kihívásokkal. A mindennapi életben is észrevehetjük, hogy a technológia milyen területeket vett át, amelyek veszélyt jelentenek a munkaerőpiacra is. A fejlett technológia miatt emberek veszíthetik el állásukat. Melyek a veszélyeztetett területek? Lássuk az alábbi szakmákat:

Kereskedelem: Ezt a szektort érte a legnagyobb változás az elmúlt időszakban. Nem kell messzire menni, gondoljunk csak a nagybevásárlásra. A szuper-és hipermarketekben már önkiszolgáló pénztáraknál fizethetünk, amelyhez nem szükséges emberi munkaerő. Sőt, még örülhetünk is, mert sokan beállnak a „hagyományos” pénztárhoz, kivárják a kígyózó sort, mire sorra kerülnek, mi pedig pillanatok alatt végzünk. Mi örülünk, de vajon az álláskeresők is örülnek, amikor nem találnak munkát? Látható, hogy a pénztáros munkakörre előbb vagy utóbb a nagyáruházakban nem lesz szükség!

Vendéglátás: Ezt a szakmát is veszélyezteti a technológia, hiszen vannak ún. „robotpincérek”, akik felveszik a rendeléseket. Noha mindez még gyerekcipőben jár, de a technológia rohamos fejlődésével akár teljesen átvehetik a szektort a munkavállalók elől.

Turizmus: Napjainkban már a turizmus is ki van téve annak a veszélynek, hogy kevesebb munkavállaló fog dolgozni az ágazatban! Külföldön, és egyre inkább az északi országokban elterjedőben van a „self check in”. Ez azt jelenti, hogy egy monitor segítségével önállóan is el lehet intézni a bejelentkezést, és a fizetést. Mi lesz így a recepciós munkakörrel? Ez valóban egy jó kérdés.

Mindhárom szektorban észrevehetünk egy közös pontot, mégpedig a monotonitást. A monoton munkaköröket veszélyezteti leginkább a technológia. A jövőben leginkább a kreatív munkák azok, amelyekre szüksége lesz a munkaerőpiacnak, így érdemes új dolgokat tanulni, és akár új szakmát elsajátítani!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük