Távmunka? Igen, lehetséges!

Ez a fajta munkavégzés egyre népszerűbb a vállalatok, de a munkavállalók körében is. Egyre több olyan munkakör létezik, amelyekhez nem szükséges bejárnunk a munkahelyünkre. Hogyan is működik a távmunka? Nem árt tisztában lenni néhány alapvető szemponttal.

  • Keressük meg a megfelelő szektort a munkaerőpiacon, amelyet tudunk otthonról is végezni! Leggyakrabban marketing és reklámügynökségek kínálnak fel ilyen lehetőséget, így máris előnyben vagyunk, ha ilyen végzettségünk van. ( Az sem árt, ha a szakmában már van releváns tapasztalatunk… J)
  • Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk otthonról dolgozni, meg kell győződnünk arról, hogy rendelkezünk-e a megfelelő eszköztárral, mint például stabil internetkapcsolattal. (Vagy egy laptoppal)
  • Ha távmunkában dolgozunk, figyeljünk arra, hogy munkaidőben mindig legyünk elérhetőek! Mindig adódhat olyan helyzet a vállalatnál, amikor a mi segítségünkre lehet szükség.
  • Ne vegyül félvállról azt, hogy otthonról dolgozhatunk! Tekinthetjük bizalmi állásnak is, mert kellően megbíznak bennünk, hogy otthonról is tudjuk hozni a kellő teljesítményt!
  • A távmunkánál előtérbe kerülnek a határidők. Ha törik, ha szakad, határidőre végeznünk kell a kiszabott feladatokkal.
  • Határidő? Itt az ideje megtervezni a napunkat. Természetes, hogy munka közben szünetet tartunk, de a hatékony munkavégzés érdekében nem árt, ha saját időbeosztást csinálunk magunknak, így nem úszunk el a feladatokkal, és teljesíthetjük a napi feladatokat. Ilyen és hasonló „munkaközi szüneteket” iktathatunk be, ha otthonról dolgozunk: 09:00- 09.30 reggeli és kávé, 12.00-12.30 ebédszünet, cigi szünet. Természetesen nem gond, ha tovább tartjuk, arra ügyeljünk, hogy általánosságban tartsuk be napirendünket, így nem lehet probléma az, hogy nem készülünk el időben.
  • Valóban szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha otthonról dolgozunk. Nem kell azzal vesződni, hogy bemenjünk a munkahelyünkre, megspóroljuk az útiköltséget! Ugyanakkor vigyázzunk arra, hogy ne legyünk teljesen antiszociálisak! Ha már érezzük magunkon a bezártság érzést, munka után sétáljunk a városba, fussunk össze barátainkkal, ha csak rövid időre is!
  • Gondoljunk át még egyszer, hogy valóban alkalmasak vagyunk-e arra, hogy otthonról dolgozzunk. Sokan először biztosan rávágnánk egyből a választ, hogy igen, de érdemes mérlegelni, hogy ugyanúgy fel tudnánk-e kelni reggel, nem halogatnánk a feladatokat, tisztességesen megcsinálnánk-e a napi teendőt.

További cikkek