Stressz a munkahelyen

Bizonyára már mindannyian megtapasztalhattuk ezt. A stresszt egyfajta bizonytalanságérzet váltja ki belőlünk, amelyre a szervezetünk különféle módokon reagál. Izzadhatunk, hevesebben verhet a szívünk, gyomorbántalmaink is lehetnek. Mi van akkor, ha ezek a tünetek huzamosabb ideig fennállnak, és a sport hatására sem enyhülnek?

Természetes dolog, hogy vannak időszakok, amelyek stresszesebbek a munkahelyen, legyen szó egy megbeszélésről, tárgyalásról, vagy prezentálásról. Pláne akkor, ha nagy tétje van a munkánknak, amellyel nagyban befolyásolhatjuk a vállalat jövőjét.

Amennyiben huzamosabb ideig nem érünk el sikereket munkánk során, azt érezzük, hogy nem jó helyen vagyunk, fáradtak, levertek vagyunk, és mindez kihat a magánéletünkre is, akkor joggal gondolkodjunk el azon, hogy vajon van-e keresnivalónk a jelenlegi cégnél. Egy pozíció sem ér meg annyit, hogy rámenjen az egészségünk. Vannak olyan munkavállalók, akik lelkileg erősebbek, képesek úgy végezni munkájukat hosszabb távon is, hogy nem érdekli őket. Ezzel szemben vannak olyanok, akik ezt nem tudják „megjátszani”, számukra sokkal fontosabb a munka szeretete.

Régen rossz, ha még be sem értünk a munkahelyünkre, de máris az órát nézzük, hogy mikor telik le a munkaidőnk. Gyomorgörccsel a legrosszabb munkába indulni, főleg ha minden reggel erre ébred az ember.

Az alvásunkra is rányomhatja a bélyegét az, ha testileg-lelkileg nem vagyunk önmagunk. Még ha nappal el is tudjuk rejteni érzéseinket, éjszaka előjöhetnek a nem kívánt tünetek, néhány a sok közül: nem tudunk aludni, rettegés a másnaptól, gyomorfájdalom. Mindezek hatására ingerlékenyebbek türelmetlenebbek leszünk, amely életünk minden területére kihat.

Az alábbi okok vezethetnek minket a tartós munkahelyi stressz felé: Kollégáinkkal, kolléganőinkkel nem tudunk együtt dolgozni. Persze nem kell mindenkivel jóban lenni, azonban figyelni kell arra, ha csapatmunkában dolgozunk, akkor a kapcsolat ne menjen a munka rovására. Ha a főnökünk nem ismeri el, és hosszútávon folyton hibát talál a munkánkban, ezt ugyanúgy stressz forrásként élhetjük meg, önbecsülésünket is rombolva ezzel. Rossz élmények mindannyiunkat érhetnek, de elegendő lehet egy olyan élmény, amely hatására már nem szívesen megyünk be munkahelyünkre.

Ha a fent említett tüneteket észleljük magunkon, és úgy gondoljuk, hogy jelenlegi munkánk miatt érezzük rosszul magunkat, akkor ne várjunk tovább, mindenképpen álljunk odébb!

További cikkek