Nyugdíjasok visszatérése a munkaerőpiacra!

Érdemes erről is beszélni egy keveset, ugyanis egyre több nyugdíjas tér vissza a munkaerőpiacra! Főleg azok, akiknek még jó az egészsége. Vajon jó, hogy az idősebbek még nyugdíjas korukban is dolgoznak? Erről lesz most szó!

Mivel munkaerőhiány van, ezért a cégeknek szüksége van munkaerőre. Egy álláshirdetésben szinte mindig szerepel az, hogy tapasztalt munkaerőt keresnek a vállalatok. Feltehető a kérdés, hogy egy pályakezdőt, vagy egy tapasztalattal rendelkező nyugdíjast választ a cég? Kétségkívül a cégeknek nem kell annyit adózniuk a nyugdíjasok után, mint egy pályakezdő után.

Ugyanakkor egyre több vállalat alkalmazza a megváltozott munkaképességűeket is. Melyek a hátrányok akkor, ha egy cég nyugdíjasokat alkalmaz?

  • Az idős korosztály már lassabban fogja fel a kiadott utasításokat, és lassabban is végzik el a munkájukat. Különösen akkor, ha fizikai munkáról van szó.
  • Manapság a legtöbb munkahelyen számítógépes rendszerek segítségével dolgoznak. Az idősek javarésze nem tudja kezelni a laptopot, és az egyéb eszközöket. Mindez idő, és költségigényes lehet a cégeknek, ha az időseket be kell tanítani.
  • Sokszor szó esik arról, hogy a nyugdíjasok elveszik a lehetőséget a pályakezdők elől. A vállalatoknak szükség van a friss munkaerőre, de költséghatékonyság céljából inkább a nyugdíjasokat foglalkoztatják.
  • A kereskedelemben figyelhető meg leginkább a nyugdíjasok foglalkoztatása, azon belül is a pénztáros munkakörben.

A folyamat jelen van a munkaerőpiacon, mivel vannak olyan ágazatok, amelyekben munkaerőhiány van, legfőképpen a fizetések miatt. A fiatalok nem fognak elmenni „éhbérért” dolgozni. Ezzel szemben a nyugdíjasoknak kitűnő lehetőség ez, mert nyugdíjuk mellé keresnek egy kis kiegészítést. Hosszabbtávon ez nem fog kifizetődni a cégeknek, hiába próbálnak lefaragni a költségekből, mondván egy munkavállaló foglalkoztatása drága! Megfelelő bérezésekkel el lehet érni, hogy a fiatalok is szívesebben vállaljanak munkát! Szaktudás, energikusság, és motiváció, ez érné meg leginkább a vállalatoknak!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük