5 féle interjútípus, amelyen részt vehetünk!

Ahány vállalat, annyiféle interjútípus létezik. Attól is függ, hogy milyen állásról van szó. Nézzük meg az alábbi típusokat:

  • Egyéni: Ez a módszer kedvez leginkább a szívélyes baráti légkör megteremtésének. A kölcsönös bizalom könnyebben kialakul, és az időt is hatékonyabban lehet kihasználni. A módszer szerencsére kevésbé formális, ezért a jelöltek is könnyebben megnyílnak és bátrabban tehetnek fel kérdéseket.
  • Folytatólagos interjú: Egyéni interjúk sorozatából áll. A fizikai és a szellemi munkakörök esetében két interjú követheti egymást. Közvetlen felettessel, majd a személyzeti osztály képviselőjével. Ha vezetői beosztásról van szó, akkor több interjúból áll a sorozat. Amennyiben egy jelentkező tudományos posztot pályáz meg, akkor nem lehet ritka az 5-6 interjú sem. A legnagyobb előnyök közé tartozik, hogy a munkáltató árnyaltabb képet kap a jelöltről, és a jelentkezőnek is van lehetősége több vezetővel, és kollégával beszélni.
  • Páros: Egyszeri szervezéssel két kérdező véleményezhet. Páros interjú esetén a kellemes hangulatú légkör kialakítása nehezebbé válik. A páros interjúkat a legtöbb esetben a vezető és a személyzeti osztály képviselője bonyolítja le.
  • Panel: Minden kérdező egyszerre van jelen az interjún. Előnyei: Időtakarékos, és a döntés felelőssége megoszlik. Gyors döntéshozatal jellemző, és a döntést kevésbé befolyásolják a személyes érzések. Hátrányai: Az interjú alatt nem beszélgetés folyik, hanem értékelés/ítélkezés. Nagyon kicsi az esélye annak, hogy egy kellemes légkör kialakuljon. Ha a kérdezők jól képzettek, az interjú jól szervezett, akkor előtérbe kerülnek az előnyök, a hátrányok háttérbe szorulnak.
  • Csoportos: Az állásra jelentkezők csoportosan vannak jelen az interjún, és az interjúvezetők száma lehet egy vagy több. Az interjútípus célja, hogy megfigyeljék a jelöltek versenyhelyzetben tanúsított viselkedését.

Te melyik interjútípust részesíted előnyben, és miért? …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük