Jutalmat kapunk a munkahelyen, mert jól dolgoztunk. Elmondjuk a többieknek?

A munka világában a jutalmazás egy jól bevált módszer a motiváció növelésre. Hónapok óta kiválóan dolgozunk, olyannyira, hogy ez számokban is megmutatkozik. Szinte mindenhol a mi nevünk szerepel, az ügyfelek bennünket emelnek ki, hogy mennyire jól végezzük a munkánkat. Már a vezetőség fülébe is eljutott a hírünk, s ők is örülnek, hogy ennyire hatékonyak vagyunk. A főnökség úgy döntött, hogy megjutalmaz bennünket kitartó munkavégzésünkért. Ha jutalomról beszélünk, akkor szóbahozható a pénzjutalom, esetleg bónusz cafeteria. Az a lényeg, hogy egyszeri juttatásról van szó, s más nem kap, csak mi. Vajon mit tegyünk? Elmondjuk munkatársainknak a jó hírt, vagy inkább hallgassunk róla?

  • Mint mindennek, így ennek is két oldala van, így a válasz nem egyszerű. Alapjáraton úgy gondolkodunk, hogy miért ne mondanánk el, hiszen ez a mi érdemünk, megdolgoztunk érte, s a többiekkel együtt lehet örülni a sikerünknek.
  • Azonban ott van a másik oldal is. Miért mondanánk el a munkatársaknak, hiszen úgy is csak irigykednének, és megjegyzéseket aggatnának ránk, hogy mennyire „puncsosak” vagyunk. Ez azt jelenti, hogy behízelegtük magunkat a főnökségnek, s ezúttal már nem tekintenének ránk úgy, mint eddig. Az a forgatókönyv is megvalósulhat, hogy munkatársainkkal megromlik a kapcsolatunk emiatt.

Amennyiben hasonló cipőben járunk, fontoljuk meg jól mit teszünk. Ehhez valóban jól kell ismernünk a munkahelyi környezetet, és munkatársainkat. Ha juttatásban részesülünk, lehet jobb ötlet, ha hallgatunk róla, és csak a családtagokkal osszuk meg a hírt. A mai világban sajnos az irigység mindinkább jelen van, mint az őszinte elismerés, ezt ne feledjük!

További cikkek