Ne ferdítsünk az önéletrajzunkban!

Amikor munkát keresünk, mindent meg akarunk tenni annak érdekében, hogy elnyerjük az adott pozíciót! Elgondolkodunk azon is, hogy füllentünk, csak azért, hogy mi kapjuk meg az állást. Megéri ez? Nézzük át, milyen dolgokban füllenthetünk (ne tegyük!)

  • A végzettség: Természetesen szépen mutat a diplomás végzettség az önéletrajzban, de ha nincs diplománk, akkor ne állítsunk ilyet. Egyébként nagyon sok vállalat elkéri a diplomát, s ha nekünk nincs, akkor rögtön lebuknánk.
  • Neves vállalatoknál dolgoztunk: Nincs is annál jobb ajánlás, mint egy neves cégnél dolgozni. Amennyiben nem dolgoztunk semmilyen nívós cégnél, akkor ilyet se állítsunk, mert a HR-esek rögtön ki tudják deríteni, vajon igazat mondtunk-e. Ha kiderül, hogy füllentettünk, elveszítjük a bizalmat, és ráadásul még az állást sem kapjuk meg. Végezetül pedig elkönyvelnek bennünket „kis hazudósnak.”
  • Kitűnő képességekkel rendelkezünk: Az állásinterjún lemesélhetjük a csillagokat is az égről, hogy milyen szuperek vagyunk ebben-meg abban. Magasszintű számítógépes ismeretekkel és kitűnő nyelvtudással rendelkezünk. Napjainkban már mindezeket akár az állásinterjún is letesztelhetik velünk. Nagyon kellemetlen lehet, ha mégsem jeleskedünk egyikben sem.
  • A tapasztalati idő: A vállalatok számára fontos, hogy milyen tapasztalatokkal rendelkezünk, és az is fontos, hogy hány éves tapasztalatunk van. Ne ferdítsük el az igazságot, attól nem lesz jobb nekünk! Megint csak azt tudjuk mondani, hogy a HR-esek ennek is könnyűszerrel utána tudnak járni. Ha nem mondtunk igazat, úgy is ki fog derülni!

Egy állásinterjún az a legfontosabb, hogy magunkat adjuk, és ne próbáljunk meg álarcot felvenni, mert így nem leszünk hitelesek. Mind tudjuk, hogy a legfontosabb a hitelesség!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.