A job hopping jelen van a munkaerőpiacon!

Érdemes egy kicsit a job hoppingról beszélni, ami egyre inkább jelen van a mai munkaerőpiacon. Mit is jelent ez a szó? Röviden összefoglalva azt jelenti, hogy egy munkavállaló gyakran váltogatja a munkahelyét. A vállalatok számára a job hopper személy igazi ellenség, ugyanis a cégek hosszútávra keresnek embert. Az interjúkon egyébként könnyű kiszúrni őket, ha az önéletrajzban sok vállalat van feltüntetve, mint korábbi munkaadók. Arról lesz most szó, jó-e, ha valaki sok munkahelyen dolgozott már?

  • A HR-esek elsőkörben azt gondolhatják, hogy a jelentkező már kellő tapasztalattal rendelkezik az adott szakterületen, mivel már sok helyen dolgozott.
  • Ugyanakkor felmerülhet a kérdés, hogy a jelentkező valóban jó munkaerőnek bizonyul-e, s mi lehet az oka annak, hogy ennyi helyen megfordult? Lehet, hogy 2-3 hónapnál tovább nem maradt az illető a cégeknél, és tovább állt.

Mi jellemző a jop hopper személyekre, és mivel lehet őket maradásra bírni?

  • Elsődlegesen az anyagiak motiválják őket. Amennyiben megkapják azt a fizetést, amit ők kigondolnak, akkor nincs velük semmi probléma. Ha máshol többet ígérnek nekik, szempillantás nélkül beadják felmondásukat.
  • Számukra a fizetés a fontos, éppen ezért extra juttatásokkal lehet őket maradásra bírni, mint pl céges autó, telefon, laptop.
  • A vállalatoknak érdemes elgondolkodni azon, milyen egyéb módszerekkel tudják maradásra bírni a munkavállalókat, különösen akkor, ha szakképzett munkaerőről van szó!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük